Aan de slag!

Misschien zijn de eerste cijfers op school al binnen. Misschien gaat ’t je voor de wind. Misschien heb je wind tegen.

Wind mee is heerlijk. Je vliegt vooruit en je kunt fluitend je weg gaan. Wind tegen is vervelend. Je kunt er brommerig van worden. Je humeur lijdt eronder. En nog meer: je gaat twijfelen aan jezelf. Ben ik niet een waardeloos figuur? Wie ben ik eigenlijk?

Er komt enorm veel op je af. Van alle kanten wordt jouw aandacht gevraagd. De mode en de media hengelen om jouw aandacht. Als je overal aan mee doet en achter alle mode aan hobbelt, dan kun je je afvragen: wie ben ik onderhand zelf eigenlijk?

Als die vraag ‘wie ben ik?’ bij je boven komt, schaam je dan niet om daar eens rustig de tijd voor te nemen. Ik hoop dat je er voor kiest om kritisch te zijn. Dat je je niet alles laat wijsmaken.

Nee, er moet niet zoveel. Alleen: ze laten je zo vaak voelen, dat je pas meetelt, als je meedoet aan wat anderen je opdringen. Maar het is juist zo’n verademing, dat je vrij mag ademen in lucht die van niemand anders is dan van de Here God. Hij heeft jouw de vaste grond van zijn verbond gegeven om er meer te doen wat jij wilt. Hij geeft je de mogelijkheid om Jezus Christus te leren kennen. Hij laat je weten, dat hartelijkheid en zorgvuldigheid pas echt tellen!

Als je daarvoor kiest, dan word je niet ingepakt. Dan voel je: ik sta ergens op, dat niet op lucht gebouwd is. Zo ga je ook ergens voor staan. Je groeit in je mening. Je hoeft niet hoog van de toren dingen te eisen. Je bent ook niet afhankelijk van goede cijfers. Die zijn wel mooi meegenomen, maar met slechte cijfers ben jij nog niet waardeloos! De basis van je leven is, dat je het leven gekregen hebt. En ik geloof, dat dit echt een geschenk is van de bovenste plank. Je wordt niet geleefd, je mag er zinvol zijn. En zo kun je goed aan de slag.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten