Openhuis voor Israël

Wanneer:
9 mei 2018 @ 10:00 – 21:00
2018-05-09T10:00:00+02:00
2018-05-09T21:00:00+02:00
Waar:
Fam. van Essen
Krommesteeg 21
6718 TV Ede
Nederland
I.v.m. het 70 jarig bestaan van Israel is het misschien goed om deze keer ook een stukje van Oscar Lohuis te plaatsen.
Waarom Israel-producten kopen?
Tijdens allerlei activiteiten, bijeenkomsten en lezingen van Christenen voor Israel worden er ook producten aangeboden die uit Israel komen. Er is een grote internationale beweging op gang gekomen die pleit voor het tegenovergestelde, namelijk het boycotten van Israelische bedrijven. Deze boycot, Divest and Sanction (BDS) beweging is opgericht door een antisemiet die het liefst geheel Israel van de kaart wil vegen. In de bedrijven die daardoor getroffen worden werken ook veel Palestijnse Arabieren.
Zij verdienen vaak vier keer zoveel als in soortgelijke bedrijven in de Palestijnse gebieden. Door gehoor te geven om ‘niet bij Joden te kopen’ wordt meegewerkt aan heel groot onrecht.
Israel is het enige echt vrije en democratische land in het Midden-Oosten. Daar waar de Israelische regering het voor het zeggen heeft mogen Joden, Arabieren, Christenen, Moslims, Druzen en Bedoeienen en andere bevolkingsgroepen wonen , werken, bidden en hun leven leiden. Daar waar Israel zich heeft teruggetrokken – denk aan de Gazastrook of steden als Jericho en Ramallah – kan geen Jood zich meer veilig begeven. Alle Joden moesten daar weg toen deze gebieden zijn overgedragen aan de Palestijnen. Bovendien worden bijna alle christenen die daar wonen gediscrimineerd en langzaam maar zeker weggepest. Waarom dan toch pleiten voor het boycotten van Israel?
In Israel wonen anderhalf tot twee miljoen Arabieren – meest Moslims maar ook Christenen – die als Israelisch staatsburger alle rechten en plichten hebben die alle andere inwoners van de staat Israel ook hebben. Ze kunnen studeren aan de universiteiten, bedrijven oprichten en in de politiek gaan. Er zitten heel wat Arabische mensen in de Knesset. De vergelijking van de vroegere apartheid in Zuid-Afrika slaat als een tang op een varken. Tegelijkertijd weet iedereen dat wanneer Israel ervoor zou kiezen Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) helemaal aan de Palestijnen te geven, de Joden die daar nu wonen daar totaal niet meer veilig zouden zijnen daar zouden moeten wegtrekken.
Het is niet de Joodse staat of regering die discrimineerd of racistisch is. Waarom dan toch pleiten voor het boycotten van Israel?
Symbolisch voor de twee werelden die ik probeer te beschrijven is het verschil tussen wat er mogelijk is bij de Westelijke Muur ( de zogenaamde Klaagmuur) en boven op het Tempelplein. Bij de Westelijke Muur mogen Joden, Christenen, Moslims en mensen van andere geloven of spiritualiteiten bidden, lezen, zingen en dansen. Niemand wordt daar geweerd. Iedereen is welkom, al wordt je gevraagd er respect voor te hebben dat het een zeer heilige plek voor de Joden is. Het beheer over het Tempelplein – met daarop de Al Aqsa moskee en de Rotskoepel – is in handen van de Waqf, een moslimorganisatie. Toegang tot het Tempelplein voor niet-moslims is zeer beperkt mogelijk. Het is volledig verboden een Bijbel of Talmoed mee te nemen op het plein en en bidden of iets religieus doen als niet-moslims is ten strengste verboden. Terwijl er vrijheid en gelijkheid in Israel is wordt de moslimwereld gekenmerkt door onvrijheid. Waarom dan toch Israel boycotten?
Het meedoen aan de BDS-beweging  getuigd van blinde onredelijkheid. Daarom is het kopen van Israelische producten meer dan het steunen van Joodse bedrijven en de Israelische economie. Het is statement naar zowel het Joodse volk als naar de wereld dat wij willen opkomen voor gerechtigheid en vrijheid. We willen Israel zegenen opdat er zegen zal zijn voor zowel Jood als Arabier.
Zie maar even of het kan. Zou mooi zijn!
Groeten,

Janny van Essen