Dick Bruna (en het Kerstfeest)

 

Met eerlijke kleuren en in heldere lijnen heeft Dick Bruna zijn levenswerk gevonden in het tekenen voor kinderen. Allerlei gezellige maar ook ingrijpend gebeurtenissen in het leven van kinderen heeft hij in zijn werk karakteristiek en herkenbaar uitgebeeld en in alle eenvoud verteld.

Zo is er de verjaardag van Nijntje, de ziekte van Nijntje in het ziekenhuis. Als opa of oma niet goed wordt, als de eerste schooldag aanbreekt, als er voor het eerst bewust vakantie wordt beleefd. Het heeft allemaal de aandacht gekregen van Dick Bruna.

Dick Bruna overleed op vrijdag 17 februari 2017 op de leeftijd van 89 jaar.

Mij schiet te binnen, dat hij een mooi boekje gemaakt heeft over het Kerstfeest: over het kindje Jezus dat alle mensen gelukkig maken zal, zoals – volgens Bruna – de engel heeft gezegd. En daarna was de lucht vol met engelen die een prachtig lied zongen, waarbij de herders in het veld heel stil en aandachtig stonden te luisteren:

“Ere zijn God, zongen zij, Ere zij God en vrede op aarde”.

 

En toen het lied uit was, verdwenen de engelen weer. En de herders, die waren het er roerend over eens: “wat was dat mooi; en nu gaan we kijken ook in Bethlehem”.

Maria en Jozef en het kindje Jezus in de kribbe bij de ster van Bethlehem

In alle eenvoud vat Bruna samen de verrukking van de herders: dat het precies zo was voor hun ogen, zoals ze het via hun oren hadden horen vertellen door de engelen.

Zo eenvoudig kan het zijn.

Maar die eenvoud en exacte beleving hoor je niet altijd met de Kerst…

Bruna hecht er aan. Omdat hij visueel is ingesteld, gericht is op beleving en communiceert vanuit deze betrokkenheid.

Kostelijk, hoe hij over de drie wijzen uit het Oosten vertelt.

Hij noemt hen drie koningen, wat ook in de traditie zo vaak is gebeurd.

Hij vertelt: “Op een avond hadden de koningen die in ver land woonden,  een ster gezien, die zo mooi was, dat ze tegen elkaar gezegd hadden, er moet wel een heel bijzonder kind geboren zijn, dat er zo’n mooie ster aan de hemel staat. Laten we hem gaan zoeken en hem iets moois brengen. En ze waren op hun kamelen geklommen en de ster had hun de weg gewezen.”

 

Bruna eindigt zijn vertelling als volgt: “Ook de herders gingen weg en zij vertelden aan alle mensen die ze tegenkwamen, dat Jezus geboren was.

En al die mensen vertelden het weer aan andere mensen, net zolang totdat iedereen het wist. Alle mensen waren blij en zij spraken met elkaar af, dat elke verjaardag van Jezus een feestdag zou zijn en dat is Kerstmis.”

Dick Bruna schreef over wat voor kinderen nieuw was en soms ook ingrijpend. Daarin past ook voor mijn besef de komst van de Messias Jezus, die ons gelukkig wil maken. Dat is niet alleen voor een speciale feestdag, maar voor iedere dag wezenlijk.

Ds. Wim Scheltens

Vergelijkbare berichten