Een goed gesprek

Is geloven wel belangrijk, en waarom dan? Waar is God? En hoe kun je Hem kennen?

Het zijn vragen van Keimpe-Kees van der Kooi uit Driebergen. En waarschijnlijk vragen van veel jongeren en hopelijk ook van ouderen. Het gaat over het bestaan van God, het kwaad, kennis van God, nabijheid van God, waarde van de Bijbel. Een theoloog en een filosoof gaan met de scholier in gesprek. Er is een boek van gemaakt: “Brieven over God, geloof en zeker weten” Kok, Kampen 2002.

Ik zie enkele lijnen lopen:

1. Geloof is niet alleen persoonlijk, maar ook gemeenschappelijk. Je hebt iets wat je deelt. Je krijgt iets waarin je delen mag.

2. In het denken over het geloof past niet alles precies. Je hebt losse eindjes en onoplosbare kronkels.

3. Het geloof is het waard om overdacht te worden. Geloof in Christus kan doordenking aan.

4. Voor jezelf en voor het gesprek met andersdenkenden is het belangrijk om na te denken over je eigen geloof. Het is goed om zelf beter te begrijpen waar je voor gaat. En dan kun je het ook beter uitleggen.

Jij zegt: de bijbel is door mensen vormgegeven, maar door Gods daden uitgelokt. Waar haal je dat nu eigenlijk vandaan? Je zegt: openbaring wordt langzamer helder. Wat is openbaring nu wel en niet? Waar leg je de grens? Zo stelt de scholier zijn vragen.

16- en 17-jarigen zijn niet met argumenten over het geloof te overtuigen. Geloof is immers iets dan dieper ligt en doorwerkt dan je met argumenten op tafel kunt krijgen. Het hangt niet af van mijn verduidelijking. Zo antwoordt de theoloog (Cees van der Kooi, vader).

Geloven is als wakker worden, als het ontwaken uit een sluimer of diepe slaap en dat je dan je ogen uitwrijft en open komt te staan voor de overweldigende werkelijkheid van Jezus. Zo vertelt de filosoof (René Woudenberg).

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten