Er is een nieuw jaar begonnen

Misschien wel de wonderlijkste reactie op de jaarwisseling gebeurde in Frankrijk. In Parijs waren mensen op te been om te demonstreren tegen 2007. Ze haalden winkels overhoop, waar klokken en horloges te koop zijn en stampten de uurwerkjes met de grond gelijk. Want 2006 was zo’n goed jaar, dat willen we niet missen.

De kolder kan blijkbaar behoorlijk de kop op hol laten slaan. Zou dat ook nog met de Franse Revolutie te maken hebben en met “geen God, geen wet”? Je weet het allemaal niet. Maar als je het jaar 2006 rustig afsluit voor het aangezicht van God en jouw oordeel in Gods handen legt, die vrijspraak en vergeving toevoegt, waar wij in gebreke blijven, dan zal het waarlijk wel meevallen. En als wij het jaar 2007 willen aanvaarden uit Gods hand, die niet los laat wat Hij begint?

Dan wordt het jaar 2007 een jaar van de nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Misschien kan in 2007 gebeuren, wat in 2006 niet lukte. Of lukte alles in 2006? Dat grenzeloze optimisme over een jaar, dat ken ik niet zo.

Hoe kun je nu zeggen dat 2006 zo’n goed jaar is? Persoonlijk misschien. Maar er zijn zoveel verdrietigheden en smartelijkheden geweest, in huizen, harten en in de brandhaarden van de samenleving. Denk aan de advertenties in de krant, de ongeluksberichten en de berichten vanuit Irak en Afghanistan, Darfur en Kongo? Hoezo goed jaar?

Noem het eenvoudig een jaar onze Heren, anno Domini, die ons in 2006 behoed heeft en ook in 2007 ons zal behoeden. Die wolken, lucht en winden wijst spoor en loop en baan, zal ook wel wegen vinden waarlangs uw voet kan gaan. Daarbij stamp je geen uurwerk stuk. Je krijgt er een rustig hart van.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten