Er wordt in Israël weer intens gebeden

Nu de regeringsleider van Israël door ernstige ziekte is uitgeschakeld, komt er een leegte in de harten van de mensen en in de nieuwsberichten over Israël. Hoe zou al die leegte opgevuld worden?

In gelovige sferen wordt er dan extra gebeden. Om kracht, om inzicht, om hulp, om de ziel van de zieke. De ‘bulldozer’ is geveld. De architect van de muur, de teruggever van de nederzettingen op de Gazastrook… Nee, gewoon was het politieke werk van Sharon niet. Eigenzinnig en krachtig. Een rabbijn zei, dat zijn volk nu als een kudde zonder herder is geworden.

Een mens is maar een mens. Ook een krachtig mens is kwetsbaar en op een gevoelige plek zo maar uit te schakelen. Dat is het verschil met God. Hij kan zijn kwetsbaarheid inzetten om te redden. Hij heeft een overzicht, wat wij moeten missen.

Hoe zei de oud-ambassadeur van Israël, Margalit, het: ”wij zijn maar mensen die binnen de mogelijkheden, die we hebben gekregen, het beste voor Israël zoeken. We zijn God niet, die zijn plan door de eeuwen heen volbrengt.

Kijk, zo’n instelling past bij het lezen in en leven naar de Schriften. Je zou Israël, de kerk en de Palestijnen deze bijbelse uitgangspunten in alle nuchterheid toewensen. Een mooie wens voor 2006.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten