Genieten

Je kunt van het leven genieten, als ’t goed gaat. Maar in moeilijke momenten kun je ook door het leven beschadigd raken. Dan doet het leven pijn. Je hebt je erewoord gebroken. Of degene aan wie je hecht heeft je bedrogen. Je gezondheid laat je plotseling in de steek. Of je hebt je verslingerd aan middelen, die gaandeweg het stuur van je leven je uit handen hebben gehaald. Zoiets doemt opeens in je leven op.

Om aan wanhoop te ontkomen zet je je rug recht en ga je met volle kracht er tegen aan. Voor zo’n houding heb ik diep respect. Als je er dan zo alleen voor staat, stá je er dan ook alleen voor?

Het Oslo Gospel Choir zingt een lied met als titel ‘Open up my heart’. Ik wil mijn hart wel openzetten, maar dan moet het wel met een veilig gevoel kunnen. En dat je in de pijn van teleurstellingen de lichtglans van Gods liefde niet ook nog hoeft te missen. En als je in de diepte dat licht hebt kunnen opvangen, dan krijg je smaak naar meer. Daarom: ‘I will open up my heart, ready for Your holy fire’ (Ik wil mijn hart openen, klaar voor uw heilig vuur).

Kunnen wij dat meevoelen. Kan ‘t, dat je in je leven beschadigd bent en dat je daarvan toch over hebt gehouden, dat God je niet laat vallen? Dat wie jou ook afvalt, God je niet laat zitten. Dan heb je God leren kennen als volstrekt betrouwbaar. Dat God er niet alleen is voor goede tijden, maar ook voor slechte tijden. Wie dat ervaart, heeft God tot in ’t hart leren kennen.

Dan heb je in de diepte van je pijn een schijnsel van licht, van liefde van God opgevangen. Daarover gaat dat lied ‘Open my heart’.

En dat wens ik je toe, dat je dat kunt meemaken, dat je in de pijn van teleurstellingen de lichtglans van Gods liefde niet ook nog hoeft te missen. Ik vind Jezus Christus nu typisch de lichtglans van God. Hoe Hij is, bezielt en vrijmoedig spreekt over vergeving en genezing van gevoelens, dat vind ik machtig. Daar wil ik graag mijn hart wijd open voor zetten. Dat de invloed van Jezus in ons gaat doorwerken, zou dat niet pas echt heerlijk zijn! Ik tobde met m’n leven, zingen ze straks, maar er is verandering in gekomen, omdat ik me open stel voor Gods roep. En dat raakt je hart, ’touched my heart…’ Dat is geen vrome wens, dat is een keuze, dat is je rug rechten en er voor gáán! Daar heb ik groot respect voor, dus.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten