“Ik heb nooit een betere vriend gehad…”

Sommigen kunnen zo perfect de vermoorde onschuld spelen, dat je er jaloers op kunt worden. Rasechte toneelspelers zijn dat. Maar vroeg of laat kom je daarmee bedrogen uit.

In de beeldvorming over Jezus komt naar voren, dat Hij de waarheid belichaamt. Zo is Hij een toonbeeld van betrouwbaarheid! Het Oslo Gospel Choir zingt daarom een lied, dat heet: “I ‘ve never had a better friend than Jesus”. (Ik zou dat vertalen met: “’k Heb nooit een betere vriend gehad…”)
Dat lied zingt: Jezus geeft me support (een steuntje in de rug), dag en nacht.

Waarom zou je die support van Jezus nodig hebben?
Als je nu zo geweldig bent, dat alles je voor de wind gaat, dat je leven op rolletjes loopt en dat je van de prins geen kwaad weet, waarom dan eigenlijk support van de kant van Jezus voor jou?
Dat Oslo koor zingt er uitbundig over. Het moet dus wel iets voorstellen.

En ik heb dat ergens ook. Want bij mij gaat niets alles zo geweldig, dat m’n leven op rolletjes loopt. In de bijbel staat trouwens het zinnetje: niemand is goed, behalve God alleen. En je vindt ook een wat bredere gedachte: het goede wat ik wil, dat doe ik niet en het kwade wat ik niet wens, dàt doe ik wel. Zo vertelt Paulus in een openhartige bui aan de Romeinen (7:19).
Nu kun je zeggen, dat is Paulus’ pakkie an. Maar dat gaat mij te vlug.
Want zeg nu zelf: is wat Paulus vertelt nu zoveel anders dan wat jij zelf voelt?

Als ik kijk naar het nieuws over Irak en het Midden Oosten, Amerika en Engeland, Frankrijk en Duitsland, de boekhoudschandalen, die uit Amerika in Europa doorwerken, dan denk ik: we redden het in eigen kracht niet.

Via Jezus merk je trouwens, dat het geen schande is, als je Hem nodig hebt. Hij rekent ons graag tot zijn vrienden. Dat betekent veel voor Hem. Hij ziet ons graag in zijn buurt. Ik denk, omdat Jezus weet, dat wij zonder Hem oeverloos blijven dwalen, terwijl we in zijn buurt houvast kunnen krijgen.
Kan een modern mens daar iets mee? Ik denk, dat het zinloos geweld en het dreigend oorlogsgeweld en de zelfmoordcommando’s aangeven, dat je met vergelding van dit kwaad geen stap verder komt. Het gaat om mentaliteit. Ik denk, dat Jezus en alles wat met zijn leven te maken heeft, ons een andere mentaliteit geeft. Omdat Hij geeft om ons, meer dan wij kunnen opbrengen.
’k Heb nooit een betere vriend gehad dan Jezus! – kun je zoiets meezingen?

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten