Kerk en Israël (en Hazes)

Is dat niet bijzonder: het gaat in de kerk over Jeruzalem, Bethlehem, Nazareth, allemaal plaatsen in Israël. En in het nieuws gaat ‘t ook over Jeruzalem en allerlei plaatsen in Israël. Israël is een ‘begrip’ uit de Bijbel: Israël staat voor eeuwige trouw van een verbond dat God is aangegaan om nooit meer te verbreken. En Israël is een strijdtoneel. Voetballers uit Heerenveen konden er niet heen: staking op de luchthaven van Tel Aviv. De stakers wilden geen uitzondering maken voor de voetbal. Zoals de stakers in Amsterdam geen uitzondering wilde maken voor de tienduizenden naar de ArenA voor de laatste eer aan André Hazes. Is u trouwens opgevallen, dat enkele sprekers hem verwachten terug te zien, al of niet in een bruine kroeg in de hemel. Van God los, maar van de bijbelse voorstellingen van hemel en eeuwig leven toch niet geheel los.

Zou dat erg zijn: dat buiten-de-kerk geloofsvoorstellingen blijven hangen die gevoed zijn door binnen-de-kerk? Kun je zo reli-shoppen? Zijn geloofsvoorstellingen los verkrijgbaar? Wel hemel, geen God?

Kan de kerk niet van Israël leren, dat we als kerk geen auteursrecht op geloof hebben? God is Schepper van alle mensen en dieren en planten en vissen. Dat is een algemene trek in de Bijbel. God is er niet voor vriendjes alleen. Hij is Heer voor allen en over allen. Of je Hem nu ziet of niet. Een stap verder is: God heeft een gebruiksaanwijzing bij zijn schepping gegeven. Aan Israël, de tien woorden. Tot je eigen schade kun je er aan voorbijgaan. En tot schade van anderen bovendien. (Als je vanaf je 16de dagelijks 24 glazen bier drinkt, 37 jaar lang, dan wordt ‘t haast onmogelijk nog langer vader te zijn van een zoontje van 10…)

Bij de terugtocht uit kerk en geloof kan van alles blijven hangen. Zo zegt het kabinet ook dat Nederland een christelijk land blijft, door de oorsprong. En zo kan opeens een goed gevoel boven komen, als je denkt aan ‘na de dood’, omdat je van heel ver weg voelt boven komen: God zorgt toch voor je…

Is dat erg? Zo’n flarde uit de veelheid van geloofsgedachten? Ik denk dat ook zo’n flarde de kern van de zaak kan raken: God zorgt toch voor je, ja zeker zo is ‘t! Wat een zegen, als je dat in je hebt, zodat je het op het juiste moment boven kunt laten komen.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten