Koningsdag en begin mei

 

Al jaren liggen de feestdag rond het staatshoofd en de herdenking van de oorlogsslachtoffers dicht bij elkaar. In één week: uitbundig feest en ingetogenheid.

Het heeft een ontroerende kant, dat we een staatsvorm hebben, waarin zoveel mogelijk de hartelijkheid en de waardigheid gehandhaafd worden door ons koningshuis.

Juist die intentie van ons koningshuis zet de goede toon.

De wijze waarop Koningsdag gevierd wordt is uniek in de wereld.

Daarbij mogen we wel even stil staan. Het geeft aan, dat we met elkaar een land vorm geven. Dat niet de ene toon de andere overstemt.

Democratie is ook dat de meerderheid niet heen walst over minderheden.

Dat wordt op Koningsdag, zoals ook op Koninginnedag, spelenderwijs zichtbaar. Het is best bijzonder, dat de koninklijke familie zo tussen de mensen zich bevindt en naar de aanwezigen toegaat. Dat doet koning Willem-Alexander van het begin af aan.

Dat geeft een signaal af, waar we dankbaar voor kunnen zijn.

Koningsdag 2017 Tilburg

Macht zonder tederheid, wordt niks. Zo ongeveer heeft paus Franciscus dat uitgedrukt in een ‘TED-talk’, voor de deelnemers van het evenement TED2017 in Vancouver, Canada (via een internet verbinding).

Hij zei letterlijk (vertaald in het Nederlands):

“Laat ik het luid en duidelijk mogen zeggen: hoe machtiger je bent, hoe meer invloed jouw daden op mensen hebben, des temeer verantwoordelijkheid heb je om nederig te zijn in wat je doet. Anders maakt je macht je kapot en maak jij de ander kapot. Er is een gezegde in Argentinië: ‘Macht is als een borrel op een lege maag.’ Je voelt je duizelig, wordt dronken, verliest je evenwicht. En uiteindelijk doe je jezelf en de mensen om je heen pijn, als je je macht niet verbindt met nederigheid en tederheid. Door nederigheid en concrete liefde daarentegen, wordt macht een dienst, een kracht ten goede.” (Nederlands Dagblad, 27 april 2017.)

Dat zijn gedachten, die passen bij het oplaadmoment van eind april en begin mei. Koningsdag en 4 mei laten samen zien, dat het nauw steekt, hoe je met je eigen macht en invloed omgaat.

Dat besef je niet altijd sterk. Maar in gesprekken, ontmoetingen en bezoekwerk kan dat opeens aan de orde komen. Zo ook in het verkeer, hoe je omgaat met voorrang verlenen en nemen, invoegen en laten invoegen op de snelwegen.

Na Pasen en rond Hemelvaartsdag komt dat bij Jezus sterk aan de orde: het beginsel ‘om te dienen en niet om gediend te worden’ werkt Jezus uit in een luisterend oor naar Thomas en naar een liefdevolle terechtwijzing van Petrus. Die beide situaties kleuren de uitspraak van Jezus in: ‘Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde’.

Jezus gebruikt de macht om heil te geven, liefde te investeren in relaties, vergeving door te laten werken. En je voelt, hoe Thomas en Petrus herboren te voorschijn komen.

Dat is wat Jezus beoogt met macht.

Zo gaan we van Koningsdag naar 4 en 5 mei.

De vlag gaat halfstok op 4 mei, omdat we gedenken, hoe meedogenloze macht miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Daar kunnen we niet zomaar aan voorbij gaan. Daar staan we bij stil, omdat ons verstand er bij stil staat.

Ds. Wim Scheltens

Vergelijkbare berichten