Onverkwikkelijk

“Je kent haat”. Dat is nogal wat. Dat zei prinses Margarita tegen haar tante, onze koningin. In Nova van 5 maart zei de prinses letterlijk:

“Ik stond eh… ik stond op om afscheid te nemen en ik zei tegen haar; ik weet dat je haat in je draagt en ik weet ook wie je haat… en dit is even moeilijk voor mij om te zeggen maar ehh… de liefde van de mensen ligt niet bij jou Trix, maar die ligt bij Ma Mia, Koningin Juliana. En toen zei zij daarop… ehh… dus jij weet wat haat is. En toen zei ik, nee maar ik heb het van dichtbij gezien. Haat is een zwaktebod en zeker als het op leugens gebaseerd is. En dat Trix, heb ik gezegd, is het verschil tussen jou en mij. Ik ben toen weggelopen, ik heb de deur dicht gedaan, zij is toch achter me aangelopen naar de trap en toen ik de trap afliep heb ik me nog een keer omgedraaid en toen heb ik naar boven gekeken en toen heb ik gezegd; sterkte. En dat was de laatste keer dat ik haar gezien heb.”

Me dunkt, zo praat je niet over de koningin. Hoeveel procent zal het zijn? 80, 90% van Nederland – de mensen met waardering en liefde voor onze koningin. Hoeveel mensen hebben diep respect voor de koningin – 50, 60% of nog meer? Eerbied voor de koningin is er ook, vooral bij ouderen denk ik, die zijn daar zo bij opgevoed. Mensverheerlijking – daar doen we niet aan. Maar er zijn grenzen.

“…de liefde van de mensen ligt niet bij jou Trix, maar die ligt bij Ma Mia, Koningin Juliana”.

Ik dacht het niet. Ik vermoed dat héél véél mensen zowel koningin Juliana als koningin Beatrix hebben leren kennen en waarderen als koningin. Ik verbeeld me dat een groep mensen die van “inhoud” houden zelfs meer beleeft aan koningin Beatrix, die toch ergens in de voetsporen van Koningin Wilhelmina gaat.

Onze koningin is geen gemakkelijke tante, ook niet voor prinses Margarita. De kroonprins en zijn broers hebben eens verklapt, dat hun moeder perfectioniste is: alles moet tot in de puntjes voorbereid en verzorgd zijn.

Iemand die houdt van ”puntjes op de i” kan lastig gevonden worden door iemand die ‘t zo nauw niet neemt.

Dat kon wel eens de kern zijn van dit familiedrama, dat niet politiek moet worden gemaakt. Moeten wij daar alles over weten via kranten, tijdschriften en reality-tv? Ik dacht het niet. En nog geen half jaar na het overlijden van Prins Claus vind ik het hoogst ongepast. Daarom vind ik het “nieuws” hierover ONVERKWIKKELIJK!

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten