Oudere kinderen

Kleine kinderen worden groter. De wereld gaat open en de invloeden stromen van alle kanten binnen. Druk zijn veel kinderen, niet alleen met huiswerk en sport en internet, maar ook van binnen, druk, onrustig. Op school en thuis kan het soms spannen. Alsof de wereld om de dame of de heer alleen draait. Op catechisatie merk je dat ook. Het is soms zo druk, dat ze elkaar niet meer verstaan of bezig zijn met andere dingen dan de groep. Dat is natuurlijk op school ook zo en daar zitten leraren de hele dag met dat gewriemel en gegons.

Het blijft heel belangrijk om achter die drukte en dat rumoer kinderen te zien. Kinderen, die thuis en in de buurt ook van alles op zich af voelen komen. Er is een liedje: ‘ik heb je lief met de liefde van de Heer’. Dat is een belangrijke regel voor het omgaan ook met pubers. Dat je de blanke pit of het leuke karakter of het lieve kind blijf zien achter de gevel van drukdoenerigheid en interesse in alles behalve de lessen.

Op catechese leren we net als verder in de kerk, dat God de mens lief heeft en dat Hij graag ziet dat we elkaar ook lief hebben. Dat is wat meer dan voor lief nemen. Over dat laatste praten we wel eens door op catechisatie.

Als er rust is om te praten merk je beter wat er in mensen omgaat dan als het zo egoachtig, drukdoenerig toegaat. Kinderen moeten ook leren te investeren in een groep. Dat het niet alleen om jezelf draait, Dat kun je honderd keer zeggen, maar het leukste is als ze eens merken wanneer dit daadwerkelijk gebeurt. Daar kunnen ouders stimulerend op zijn: op investeren in een groep – door te ondersteunen dat het goed is om gezellig mee te doen. Maar via de tv leren we zulke gebekte gesprekspartners kennen, dat we haast gewoon gaan vinden dat je elkaar ook in alledaagse ontmoetingen kortaangebonden toespreekt. Het korte lontje komt dan om de hoek kijken. Zo moest het maar niet in en vanuit de kerk toegaan.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten