President van het machtigste land ter wereld

Al meer dan een jaar krijgen we informatie over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika. Dat Hillary Clinton kandidaat zou worden, dat was al een tijdje te zien gebeuren. Dat de andere kandidaat Donald Trump is geworden, is voor velen verbijsterend.

Ze geven elkaar ook geen hand meer. De foto hieronder is al wat ouder…

column-20161105-1

Hillary Clinton en Donald Trump uit de tijd,

dat ze elkaar nog de hand schudden.

In de herfstvakantie zijn we in Maastricht geweest. We hebben gelopen naar het Bassin, een zijhaventje van de Maas, waar mooie bootjes aanliggen.

Dat haventje is uitgegraven meer dan honderd jaar geleden.

Bij dat haventje moest ik opeens denken aan Donald Trump.

Ik zal u zeggen waarom.

Het Bassin is gegraven door Luikse vrouwen. Ze hebben ook de Zuid-Willemsvaart gegraven en het voormalige kanaal tussen Luik en Maastricht.

column-20161105-2

Bassin, Maastricht

Ze heten Botteressen. Ze hebben ook in de mijnen gewerkt. Het verhaal gaat, dat ze onderweg naar hun werk marsliederen zongen. En met een mand op de rug met werkmateriaal liepen ze. En ondertussen breiden ze ook nog.

Toen ik dat ontdekte, moest ik aan Donald Trump denken, die zo neerbuigend over vrouwen spreekt: enkel en alleen als lustobject. Nu zie ik kerels nog niet èn lopen èn zingen èn breien onderweg naar hun werk. Als Trump dit zou zien, piepte hij misschien wel een beetje anders. Maar dat denk ik eigenlijk ook weer niet, want hij is nogal overtuigd van zijn eigen gelijk. En hoe hij Hillary kleineert is ook beneden peil.

Trouwens Hillary heeft het meer over waarom Trump zo slecht is dan wat zij wil bereiken. Daarbij vergeleken is de familie Obama een verademing.

Dit toonaangevende democratische land heeft toch ergens een voorbeeldfunctie. En de buitenlandse politiek van Amerika is één van de belangrijkste rollen van een president. We zullen zien wat komende dinsdag brengen zal…

Welke visie hebben beide kandidaten ze op de economie en de sociale samenhang van hun land? En welke lijn staat ze voor ten aanzien van de wereldhandel met China, India en Brazilië? Hoe denken de kandidaten over de spanningen in het Midden-Oosten? De spanningen rond de radicalisering in moslimse kringen, nu ook in Indonesië, vraagt om een houding, die verder helpt.

column-20161105-3

In de navolging van de Goede Herder mogen we hen die hulp nodig hebben en geen helper hebben van dienst zijn. En het is bijzonder, dat we weten, dat dit goed is in de ogen van God. En voor wie gelovig in het leven wil staan, is dat doorslaggevend.

Ds. Wim Scheltens

Vergelijkbare berichten