Studiereis “Onopgeefbaar verbonden” (met Israël) 2018

In onze studieschema was veel plaats voor gezamenlijke activiteiten maar er waren ook aparte groepsactiviteiten: ‘conflict en verzoening’; Bijbel lezen en ‘heilige plaatsen’.

Voor protestanten is God vooral heilig en mensen kunnen heilig zijn in hun houding of onheilig tot zeer onheilig. Heilige plekken daar houden we ons verre van.

Maar de wereld kent heel veel kerkelijk leven buiten het protestantisme.

De Rooms-katholieken en de Grieks-orthodoxen en de Armeense kerken beleven heiligheid op hun speciale plaatsen.

Op de laatste dag van deze enerverende studiereis  ‘Onopgeefbaar verbonden’ , afgelopen donderdag, namen we deel aan een conferentie over de betekenis van ‘heilige plaatsen’.  Daarbij kregen de deelnemers van de groep over de heilige plaatsen gelegenheid om extra te reageren.

Bij die laatste groep zat ik. Eigenlijk was dit het hoogtepunt van deze studiereis, omdat we vanuit onze leerresultaten reageerden op geleerde sprekers. Boeiend is ook,dat allerlei mensen uit de kerken in Jeruzalem en joodse vertegenwoordigers hierbij zijn geweest. Daarover wil ik volgende week wat meer vertellen.

 

Pontificale institutie Notre Dame, Jeruzalem centrum

De studiereis is die donderdag ook letterlijk op grote hoogte afgesloten. Op het dak van het zogeheten ‘Pontifical Institute Notre Dame’ hieven wij voldaan het glas en genoten van een geweldig uitzicht op de ‘heilige stad’. Ondertussen nam pater Eamen Kelly, een enthousiast rooms-katholieke priester uit Ierland en deze dag onze gastheer, van de gelegenheid gebruik om ons op het hoge dak de plekken aan te wijzen die deze stad tot een bijzondere stad maken, inclusief de bijbehorende verhalen uit de Bijbel. Daarbij waren glaasje wijn en bloikjes kaas, allemaal op het hoge dak. Wat een belevenis.

 

Groepsfoto op het dak met uitzicht op de Reedemerchurch en de Olijfberg

En zo bracht Kelly ons tenslotte van het hoge dak naar het museum waar een heuse replica te zien is van ‘de lijkwade van Turijn’. Een lijkwade die vermoedelijk van Jezus is geweest. Van deze lijkwade heeft de paus gezegd: die is als een spiegel die helpt om het Evangelie te verstaan en er door geraakt te worden.

Ds. Wim Scheltens

Vergelijkbare berichten