Voorbede

Zei een lieve jonge moeder: ‘Dat u met ons allemaal samen een gebed deed, dat vond ik zo mooi. Daar wil ik u voor bedanken’.

Ik wist niet goed, hoe ik het had. Kom je over de vloer bij mensen, die met elkaar samen zijn gekomen, omdat het nog heel vers is, net gebeurd. Want de Here God had iemand uit de familiekring opgenomen in zijn heerlijkheid. En dan, ja dan zoek je Gods aangezicht, om het psalmistisch te zeggen.

Dat is voor sommigen bijzonder, in tweeërlei zin: ongebruikelijk en onverwachts mooi. Ik hoop, dat we in onze kerk dat niet als ongebruikelijk zien en tegelijk wel als mooi en zuiver ervaren.
U moet weten, ik las in de krant, dat ds. Harmen de Vries (Amsterdam) is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit op een studie over: bidden en voorbede doen in zorginstellingen. Hij ontdekte dat het daar lang niet vaak gebeurde, bidden om hulp, om kracht, om genezing, om uitzicht.

Tijdens de Wereldkampioenschap voetbal zie je het wel. Spelers, scheidsrechters slaan een kruis, maken een gebedsbeweging naar boven gericht. “Keihard je best doen en verder de Man van boven”, zei een speler uit Trinidad. En de jongens van Ivoorkust werden ondersteund door een driedaags gebed van de ‘Moeders van de Olifanten’.

Concreet bidden. In Ivoorkust en op de groene grasmat gebeurt het. En bij ons? Of is een voetbalwedstrijd geen item voor gebed? Kan het gebed gaan over te gewone dingen? Is gebed om regen of om droge oogsttijden te gewoon? Paulus laat weten, dat we de Heer alles wat in ons is mogen toevertrouwen. Dus ook de kleine vragen over onze kleine zorgen, of de grote vragen over onze grote zorgen.

Dr. de Vries doet een oproep op de Protestantse Kerk in Nederland, dat er meer gebeden moet worden voor concrete dingen of voor concrete mensen.
Bij vergaderingen, bij en na het eten: bidden om een zegen, dat dit eten mag dienen tot versterking van ons lichaam en onze geest.

Dat u zo met ons een gebed deed, dat vond ik bijzonder zei de jonge moeder. Ik hoop, dat het bijzonder blijft, als het veel meer gaat gebeuren: bidden voor mensen en dingen, omdat we vermoeden, dat God aan het gebed kracht kan verbinden, kracht ten goede. Weet u wat het geheim is: wie kan bidden, kan ook danken. Nogmaals: dat zag je aan de WK voetbal. Want ook na vier wedstrijden waarvoor gebeden werd, konden ze naar huis, dankend!

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten