Voorstelling “In Gods naam”
Bastiaan Ragas speelt voorstelling ‘In Gods naam’

Op 19 oktober speelt acteur en zanger Bastiaan Ragas zijn voorstelling ‘In Gods naam’ in Cultura in Ede. Enkele kerken uit de omgeving, ook die van ons, heten u van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Kaarten voor de middagvoorstelling zijn te koop via www.theateringodsnaam.nl/ede. Deze kosten maar 7.50 euro! Ook zijn er voor onze kerk enkele kaarten voor de avondvoorstelling. Die kosten 10 euro en zijn binnenkort te bestellen (zie volgende nieuwsbrief!)
Persoonlijke reis door de Bijbel
In een tijd vol onzekerheden, onrust en verandering zoekt Bastiaan Ragas naar antwoorden in een eeuwenoud verhaal. Ragas neemt de bezoeker mee door de Bijbel met muziek van Bach tot Presley, humor, ontwapenende kwetsbaarheid en confronterende dialogen. Hij verweeft zijn herkenbare, persoonlijke levensvragen met de verhalen uit de Bijbel. Een reis door het meest geciteerde en misschien wel meest onbegrijpelijke boek ter wereld.
Organisatoren
Deze theatervoorstelling wordt georganiseerd door kerken in Ede, Bennekom, Schaarsbergen en onze kerk in Lunteren. Met de voorstelling hopen zij dat de aanwezigen geraakt worden door het persoonlijke verhaal van Ragas en de verhalen uit de Bijbel. Ga er met vrienden naartoe, met je catecheseclub, je buren, of neem iemand mee die niet direct aan een kerk is verbonden. Zo leuk om er dan samen over na te praten. Met alle generaties!
Doorpraten
Het verhaal gaat nog verder. In onze gemeente willen we een soort aftertalk organiseren over de theatervoorstelling. Mensen die hierbij willen aanhaken, vinden tzt meer informatie op onze website!
Spreekt het je aan?
Bestel snel je kaartjes, de link voor de middagvoorstelling is al online!
Wil je er iets meer over lezen:
en onderstaande info
Voorstelling ‘In Gods naam’
Eerlijke ontmoetingen rondom de Bijbel
Oud en vertrouwd
Je herkent het vast wel, is het niet in je eigen leven dan wel bij mensen binnen je kerkelijke gemeente: een gebrek aan (en een verlangen naar meer) nieuwsgierigheid met betrekking totde Bijbel en het geloof:
● Sommige Bijbelverhalen heb je al zo vaak gehoord, gelezen en uitgelegd gekregen
dat je afgestompt raakt. Je rekent er niet meer op dat je nog echt iets nieuws zal
ontdekken of dat je door de verhalen verrast of ontregeld wordt.
● De geloofswoorden die klinken tijdens een kerkdienst, in een preek of in een lied: ze
klinken vertrouwd en je kan ze ergens wel beamen, maar ze vliegen tegelijk ook hoog
over je heen. De woorden raken niet of nauwelijks aan hoe jij je dagelijkse leven leeft
en beleeft.
De Protestantse Kerk verlangt ernaar dat ‘het Woord zo wordt gehoord en vertolkt dat het in deze tijd klinkt als een ontdekkend, bevrijdend en hoopvol woord van genade’ en dat dit Woordons leven in een totaal ander perspectief zet1. Hoe mooi zou het zijn wanneer dit verlangen inons persoonlijke leven en ook binnen jouw kerkelijke gemeenschap gaat leven en realiteitwordt. Hoe mooi zou het zijn wanneer de Bijbel- en geloofswoorden zo klinken dat wij enanderen weer door het evangelie ontregeld, vernieuwd en aangespoord worden!
De leesbril van een BN-er
Een eenvoudige en betekenisvolle manier om deze ontwikkeling te stimuleren, is door uit je kerkelijke bubbel te stappen en een ontmoeting aan te gaan. Een ontmoeting met een ander die met een heel andere bril en met heel andere oren de Bijbelverhalen binnen laat komen. In de theatervoorstelling ‘In Gods Naam’ deelt acteur en zanger Bastiaan Ragas zijn persoonlijke verhaal en zijn omgang met bijbelverhalen. Wanneer je je als bezoeker openstelt voor dit verhaal, werkt de voorstelling als een spiegel: doordat je je bewust wordt van de leesbril die Ragas op heeft, ontdek je welke leesbril jij zelf onbewust opzet. Welk theologisch raster leg jij over Bijbelverhalen heen waardoor je alleen datgene hoort wat je al weet en je al lezend alleen de antwoorden ontdekt die je op voorhand al klaar had liggen? Wat helpt jou om meer open en onbevangen de Bijbel te lezen? Wat ontdek je hierdoor over jezelf? En over God?
Eerlijke ontmoetingen
Het verhaal van een ander kan veel impact hebben. Voorwaarde is wel dat je de ontmoeting eerlijk aangaat: dat je open staat voor het verhaal van de ander en eerlijk naar jezelf durft te kijken. En als je dat doet, zou je zomaar tot de ontdekking kunnen komen dat je meer herkent van jezelf in de ander dan je op voorhand had gedacht. En dat de etiketten die we gebruiken om onszelf binnen of buiten een hokje te plaatsen (gelovig, ongelovig, zinzoeker, buitenstaander) eigenlijk niet zo heel veel zeggen over de manier waarop we ons leven leven en beleven. Delen we ten diepste niet dezelfde verlangens, dezelfde dromen, dezelfde angsten? En hoe inwisselbaar zijn onze neigingen om hiermee om te gaan? We kunnen als kerkganger belijden dat we op God vertrouwen, maar tegelijk ervaren we net zo goed als iedereen gevoelens van grote onzekerheid of angst. Dit eerlijk onder ogen zien is geen jammerlijke constatering, maar een waardevolle opening voor een gesprek.
En als we dit gesprek kunnen voortzetten binnen de gemeente, vormt het de start van een betekenisvolle zoektocht. Een zoektocht naar hoe we de geloofswoorden die we in de kerk horen en beamen leren verbinden met wat er onderhuids in ons leeft aan dromen, angsten en verlangens.