Wat is kerk

We schuiven langzamerhand de vakantietijd in. Het straatbeeld vertoont caravans, dakkoffers en aanhangers, fietsrekken achterop de auto: Nederland stapt op!

Het leuke van vakantie is, dat je ook eens ergens anders ter kerke gaat. Dat doen niet alle kerkse vakantiegangers meer. Dat was vroeger veel meer. Maar het heeft iets, als je in den vreemde op een camping of bij je appartement opeens mensen herkent die je ook in de kerk zag. Het is ook leuk voor de mensen in de kerk, dat je belangstelling toont voor hun kerk-zijn.

De Rooms-katholieke Kerk noemt zich zelfbewust de enige kerk in een document van begin deze maand. De redenering is als volgt: de kerk van Rome zegt terug te gaan op Petrus. Jezus heeft Petrus aangesteld als de rots waarop hij de gemeente bouwt. Petrus wordt de eerste bisschop genoemd en de apostolische opvolging regelt de rest. En omdat andere kerken de paus en bisschoppen niet erkennen vallen ze buiten de apostolische opvolging en zijn ze dus geen kerk.

Voor afgelopen zondag had de Rooms-katholieke parochie van Delden de andere kerken ter plaatse uitgenodigd samen dienst te houden om te onderstrepen, dat ze de kerk van hun gasten wel als kerk zien.

Het woord ‘kerk’ komt van Griekse woord ‘kuriakè’, wat van de Heer is. Het gaat er dus om, dat je voelt: wij zijn van de Heer, de kerk is van de Heer, de eredienst is van de Heer, de zondag is de dag van de Heer. En ook op vakantie ben en blijf je van de Heer. En als je dat een beetje aanvoelt, wil je ook bij de Heer behoren en blijven. Ook op vakantie.

Nog even over de parochie in Delden. Dat was een mooi gebaar, want kerk zijn ben je met elkaar, en niet graag zonder elkaar.

Ds. Scheltens

Vergelijkbare berichten