Verdieping & Ontmoeting

Jongeren Pastoraal Team 

Geliefd, gezien, gehoord. 

  Speciaal voor de jongeren van 13 t/m 16 jaar is    een jongeren pastoraal team. Een vaste buddy    (jeugdwerker) zal je in je 13e, 14e en 15e    levensjaar een bezoek brengen voor een leuk    gesprek. We willen ervoor zorgen dat jij je    geliefd, gezien en gehoord voelt binnen onze    gemeente en vooral bij God. Juist in deze    leeftijdsfase is het soms erg zoeken naar wie je    bent en wat God voor jou betekent. Wij willen je    graag helpen het geloof te (blijven) ontdekken,    onderzoeken en beleven. Door dicht bij jullie te    blijven staan, betrekken we jullie in onze    gemeente en laten we jullie graag meedenken    over onze kerkgemeenschap.   

Voor vragen of contact:    Sieneke Kraai    sienekeabma@gmail.com

Women 2 Meet

Tijd om God en elkaar te ontmoeten Iedere laatste donderdag van de maand komt een groep meiden/dames samen. We delen veel met elkaar, de uitdagingen van het leven, maar ook zeker de mooie momenten worden gevierd. Elke keer is er weer een ander thema, waar we laagdrempelig met elkaar mee aan de slag gaan.

Gezellige, warme en fijne avonden.

Welkom!

Wil je aansluiten of weten waar bijeengekomen wordt contact dan
Joanne van de Vendel 0630430698 of Sieneke Kraai 0630406753

Alpha avonden bij de Vluchtheuvel

  Waarin kun je God herkennen, wat leert Jezus ons,     kun je de Heilige Geest zelf ervaren?     Allemaal vragen waar wij met elkaar over     nadenken op de alpha avonden. In de     Muldersschuur gaan wij vanaf 30 september tot in     januari op 12 maandagavonden en 1 zaterdag met     de deelnemers op reis. Een gezamenlijke reis door     het leven om te ontdekken wat het geloof voor ons     mag betekenen. Het bijzondere is dat iedereen zijn     eigen reis maakt, je hebt immers allemaal je eigen     ervaringen, indrukken en opvoeding gehad. Dit     mag je op de alpha avonden met elkaar delen, zo     ben je samen op reis en help je elkaar om te     ontdekken wat God voor ons in petto heeft.    

Wil je meer informatie of wil jij je voor de alpha     avonden opgeven dan kun je contact opnemen
met Martin van de Vendel 0655196291, of mgvdvendel@gmail.com.
Ook is er op 23     september vanaf 20:00 uur een informatieavond in de Muldersschuur, Roskammersteeg 5 in Lunteren.     Geen interesse voor de alpha avonden, maar wil je wel een keer koken voor de deelnemers, laat dit dan weten, hierin kun je ons ook ondersteunen.    

Alpha team Lunteren

Workshop Liturgisch Bloemschikken

Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn met bloemen en het misschien ook leuk om iets meer met symboliek te doen of daarover te weten te komen, meldt u dan aan!

Op woensdagochtend 2 of 9 oktober zal er een workshop Liturgisch Bloemschikken worden gegeven door Anneke de Boer en Charlotte Kwak. Het thema van deze ochtend zal zijn ‘Dankbaar’ .

Maximaal 10 personen per keer, dus opgeven is gewenst om een indeling te maken voor deze 2 data.

Dit kan via ontmoetingenverdieping@gmail.com Er zal een kleine financiële bijdrage gevraagd worden van ongeveer €10,00-15,00

Zinvol in gesprek 18+ groep

Samen de weg naar God zoeken; het brengt vaak geloof, vertrouwen, kracht, liefde en wijsheid dichterbij.

Wat je geloof echt verrijkt is samen met andere jongeren nadenken over geloof en leven. Aan de hand van het boekje God is… (zie ook elders) gaan we samen in gesprek.

Er is voor wie dat wil, de mogelijkheid om belijdenis van je geloof te doen, ergens in de periode rondom Pasen. Maar kom gerust ook als je alleen met leeftijdsgenoten in geloofsgesprek wilt gaan.

Voorstel voor een bijeenkomst is vanaf 7 oktober de woensdagavond van 19.00 – 20.00 uur in de kerk, onder begeleiding van ds. Caroline Oosterveen.In overleg besluiten we of een andere avond beter uitkomt maar geef je wanneer je interesse hebt zeker op.

Opgeven kan via ontmoetingenverdieping@gmail.com

Rouw op je dak

Als verdriet en verlies op je weg komen

“Je komt er nooit overheen. Je komt er wel doorheen. ”

Als verlies en verdriet op je weg komen kun je daar alleen maar op jouw manier en in je eigen tempo een weg in zoeken. Want het is een diep schokkende ervaring, die gevolgen heeft voor je binnen- en buitenkant. Rouw heeft alles te maken met liefde. Rouw is de soms heel hoge prijs die je daarvoor betaalt. Misschien geeft met elkaar in gesprek gaan ook jou wat draagkracht.

Geef je dan op voor deze groep, die niet groter kan zijn dan 8 personen. De 3 bijeenkomsten beginnen met een liturgisch moment. Aan de hand van verschillende onderwerpen delen de deelnemers vervolgens ervaringen. Het gaat over afscheid nemen, reacties van anderen, beleven van bijzondere dagen, geloofskracht of onmacht.

Op 3 woensdagmorgens van 10.00 tot 12.00 uur in de kerk. Data: 8, 15 en 22 januari 2025 o.l.v. ds. Caroline Oosterveen Opgeven via ontmoetingenverdieping@gmail.com

 Mannen Kampvuuravond

Elke eerste vrijdagavond van de maand: mannen kampvuuravond.

Ontmoeting, praten over alledaagse dingen in het licht van ons geloof. Gezelligheid, wat drinken en wat eten.

Voor meer informatie over tijdstip en locatie kan je contacten met
Kees Geluk 06-53523808 en Martin van de Vendel 06-55196291

God is… “om over na te denken”

Een gespreksboek met twaalf beelden van God
In haar onlangs verschenen boekje schetst ds. Agnès Gilles in korte stukjes en op toegankelijke wijze een beeld van God die dichtbij mensen staat.

Dat is iets om in elke generatie te onderzoeken en ook zeker om met elkaar te bespreken. Waar vinden wij God in ons eigen leven?

Op 2 avonden eind januari willen we eerst met ouders (met thuiswonende kinderen) aan de hand van dit boekje hierover in gesprek gaan. Want hoe vertel jij je kinderen over God? Mogelijk volgt er een derde avond waarop grootouders mee kunnen vertellen en praten. En hoe leuk dat ook onze jongeren bij de Followers hiermee aan de slag gaan. Zo kunnen er gemeentebreed boeiende gesprekken ontstaan!

Data: dinsdag 21 en 28 januari 2025 in de kerk van 20.00 -22.00 uur met ds. Caroline Oosterveen. Opgeven via ontmoetingenverdieping@gmail.com

De wapenrusting van God

Weet je, dat God een groot geschenk aan jou heeft gegeven om stand te kunnen houden in de strijd van het leven? Elke dag is het strijd. Herken je die? Het is een strijd die je niet kunt horen of zien, maar wel kunt voelen. Bijvoorbeeld: in je hart en gedachten; je huwelijk, je werk, familie etc.

Maar gelukkig kunnen we iets doen. We kunnen de wapenrusting van God aantrekken, de strijd aangaan. Deze wapenrusting kun je heel praktisch inzetten. Daar gaan we met elkaar over in gesprek.

Wat biedt deze Bijbelstudie jou?

  • Zes weken duiken in Gods Woord waarbij je met een studieboek en video’s aan de slag gaat.
  • Wekelijks is er 1 ‘ontmoetingsavond’
  • Daarnaast maak je (bijna) dagelijks een verdiepende Bijbelstudie uit het boek.
  • Tot slot een gezamenlijke filmavond om de film ‘War Room ‘ te kijken.

Praktische informatie

  • Er zijn geen kosten aan verbonden, alleen de eenmalige aanschaf van het studieboek: ‘De wapenrusting van God- Priscilla Shirer. (Mocht dit niet haalbaar zijn, laat ons dit even weten)
  • De bijeenkomsten zijn gepland op: 8, 15 en 22 okt, 5, 12 en 19 nov van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur.
  • De filmavond van Warroom is op 26 nov. Hierbij is iedereen welkom!
  • Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij Edith Geluk (edithgeluk@hotmail.nl) en Joanne van de Vendel (joannevdglind@hotmail.com).

Gedachten over geloof en dementie ‘

Ik ben nog getrouwd, maar eigenlijk al weduwe, ’ aldus een partner van iemand met dementie. Wie ben je eigenlijk nog, als je omgeving jou al heeft verloren? Wie ben je, als je dat zelf niet meer weet?

Dementie brengt je bij de kern van je geloof. Juist omdat je met dementie zo afhankelijk en kwetsbaar bent. Juist omdat je cognitieve capaciteiten achteruitgaan, kom je onherroepelijk voor de kernvragen van je leven te staan.

Dementie heeft grote impact op het leven van jezelf en je naasten. In een vraaggesprek met Corrie Vroon, ervaringsdeskundige, gaan we hierover in gesprek.

Wanneer: dinsdag 5 november 2024 inloop vanaf 14:00 uur- start 14:30 uur

Waar: Gereformeerde kerk Oranjestraat

Voor meer informatie of aanmelden: ontmoetingenverdieping@gmail.com

Vooraf aanmelden wordt zeer op prijs gesteld

Koffietijd en meer…

In het komende kerkelijk seizoen organiseren wij 5 koffieochtenden voor dames (van 18 tot 88 jaar;).

Deze ochtenden staan in het teken van elkaar ontmoeten, gezellig samenzijn, bemoedigen, verdiepen in geloof, luisteren en creatief bezig zijn (meestal met een bepaald thema).

De data van de koffieochtenden zijn: 21 september en 30 november 2024, 1 februari, 5 april en 24 mei 2025. Van 10.00 uur tot 12.00 uur in de koffiezaal van de Gereformeerde kerk

Op 21 september starten we het seizoen met een speciale gast, Jeanet van Duuren, zij zal spreken over “Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk” . Jij bent van harte uitgenodigd om deze bijzondere ochtend mee te beleven!

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Hannie v.d. Hoeve, Gerrie v. Renselaar, Edith Geluk (edithgeluk@hotmail.nl)

Een kloosterweekend

Bezoek aan het Franciscanenklooster in Megen, volgend jaar met een groep van 10 personen.

We volgen de kloosterorde, krijgen een rondleiding, gaan met elkaar in geloofsgesprek, spreken met een broeder, wandelen en komen tot rust in de kloostertuin. Een bezoek aan een klooster kan je leven met God verdiepen. Er is ruimte en rust om na te denken over de keuzes die je maakt in je leven.

Minderbroeders franciscanen laten zich inspireren door het evangelie van Jezus Christus, zoals Franciscus dat heeft gedaan. Ze bieden hulp aan mensen in nood, komen op voor gerechtigheid en vrede en eerbiedigen de schepping. https://www.minderbroedersfranciscanen.net/

De kosten bedragen 90, – euro. Omdat de weekenden overvol zijn moeten we ons voor oktober 2024 opgeven, dus heb je belangstelling, laat het dan voor die tijd weten. Dan plannen we, op basis van beschikbaarheid, met een groep van 10 personen, de datum. Dit kan via ontmoetingenverdieping@gmail.com

Stappen in geloof

Zowel in letterlijke als in figuurlijke zin! Voortbordurend op het initiatief Walk’n Talk, willen we graag stappen zetten in geloof. Samen wandelen in de natuur, Gods woord overdenken, stil zijn en met elkaar van gedachten wisselen. We verdelen deze activiteit in 3 soorten stappen. Voel je vrij om aan te sluiten wanneer jou dit past.

Ochtend stappen:

De 1e maandagochtend van de maand, starten we om 10:00 uur met koffie in de kerk, daarna gaan we op weg met een Bijbeltekst en wandelen we de nieuwe week in. We wandelen ± 1 uur Maandag 7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari, 3 februari, 3 maart, 7 april en 5 mei

Avondstappen
In de maanden september, oktober, april en mei lopen we 1 dinsdagavond. We starten om 19:00 uur bij de kerk en sluiten rond 20:30 uur in de kerk af met wat te drinken. We maken dan een avondwandeling met Gods woord voor onderweg. Dinsdag 24 september, 15 oktober, 8 april en 13 mei

Meer stappen
Zaterdag 14 juni 2025 sluiten we het seizoen af met een langere wandeling. We starten om 9:30 uur bij de kerk, onderweg hebben we geloofsgesprekken en we sluiten af met een lunch rond 12.30 uur. Ga jij ook mee, stappen zetten in geloof?

Voor meer informatie: Helma v. Galen 06 3855 9675 Edith Geluk 06 1335 3731

De Bergrede van Jezus

Tijdens 3 bijeenkomsten, die in de middag zullen plaatsvinden, bespreken wij een deel van de Bergrede van Jezus (Matteüs 5-7)

De Bergrede begint met de ” zaligsprekingen ” .
Christus navolgen betekent: nederig zijn, troosten, zachtmoedig zijn, het najagen van recht en gerechtigheid, barmhartig zijn, zuiver van hart zijn, vrede stichten, en indien nodig bewust het risico lopen om vervolgd te worden om Christus wil. De drie te bespreken delen van de Bergrede zijn: Wat betekent: ” meer dan het gewone ” doen?

1. Hoe word je vanuit de verborgenheid van het christelijk leven geïnspireerd?

2. Wat is onderscheidend aan een discipel van Jezus?

3. Boeken en bronnen die voor deze bijeenkomsten gebruikt worden zijn: De Bijbel, Boerwinkel, Bonhoeffer, Lapide, Van der Zee.

De data vind je in de nieuwsbrief en Contact. Opgeven? ontmoetingenverdieping@gmail.com Namens de werkgroep: ds Caroline Oosterveen en Janus van Tilburg

Bijbellezen met je hart

Tijdens de veertigdagentijd willen we gaan kijken en luisteren naar (de woorden van) Jezus, door middel van bijbellezen met je hart. Dit tijdens een aantal avonden in het voorjaar van 2025.

Deze manier van bijbellezen sluit mooi aan bij de lijdenstijd, een tijd van inkeer, verstilling en stille tijd met God.

Wat bijbellezen met je hart is, willen we samen gaan ontdekken aan de hand van het boekje “Mediteren met de bijbel” van Marijke ten Cate.

We doen dat op de wijze van Lectio Divina: een manier van bijbellezen, die gepaard gaat met stilte, meditatie en gebed om zo dichter bij het hart van God en Zijn Woord te komen. Terug naar de kern van geloven, hopen en liefhebben.

Deze avonden zullen we korte Bijbelteksten lezen waarin de stem van Jezus klinkt, ons hopelijk aanspreekt en aanraakt. Samen mogen we ontdekken hoe dit ons persoonlijk de weg wijst naar het leven en de liefde van Jezus!

De bijeenkomsten zullen zijn op dinsdagavond 4, 11, 18, 25 maart en 1, 8 en 15 april, van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur in de Gereformeerde kerk met ds Caroline Oosterveen en Edith Geluk.

Voor meer informatie en aanmelden ontmoetingenverdieping@gmail.com (minimale opgave is 5 personen)

Gebedskring

Wij komen bij elkaar om God te loven, Hem onze dank te brengen en voorbeden te doen voor onze Kerkelijke gemeente, medeburgers in Lunteren, voor Nederland en voor situaties in de wereld.

Onze motivatie daartoe is gebaseerd op het Woord van God: Want waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam, daar ben Ik in hun midden Mattheus 18:20 Verblijdt u te allen tijde, bidt zonder ophouden, dankt onder alles, want dat is de wil Gods in Christus Jezus ten opzichte van u 1Thessalonicenzen 5:17

Wij komen op maandagavond, vanaf 18:45 uur, voor een uur samen bij de familie Diender. Voorafgaand aan de voorbeden, zingen wij liederen en lezen uit de Bijbel.

Contactpersoon: Paul Diender, pdiender@hetnet.nl

Schilderijen lezen – vanuit het perspectief: hoop

Over wat een schilderij laat zien en wat het (jou) vertelt.

Zo vlak na Pasen, het feest van opstanding en (hernieuwde) hoop, willen we met elkaar stilstaan bij enkele schilderijen waarin het thema hoop op één of andere manier een rol speelt. Beelden raken ons vaak op ingrijpende wijze. En lezen, dat is met je ogen iets bekijken en het ook in je gedachten en hart opnemen.

Er is de mogelijkheid om ter afsluiting van de avond iets te vertellen over een schilderij dat bij jou thuis hangt of waar je aan denkt bij het thema hoop; een afbeelding die je hoopvol raakt. Neem het gerust mee.

Dinsdag 22 april 2025 20:00 uur in de kerk o.l.v. ds. Caroline Oosterveen

Contactpersoon: Mariëlle Tempelman – 06 2158 2324

De zondagsavondkring

Al vele jaren komen leden uit onze kerk, maar ook uit andere kerken samen om in een informele sfeer over het geloof te praten.

Dat gebeurt bij toerbeurt bij de deelnemers thuis. De start in het nieuwe seizoen is op zondag 6 oktober bij de familie Wielstra, Berkhofweg 46 in Lunteren vanaf 20.15 uur tot 22 uur. We zijn nu op zoek naar een nieuw boekje dat helpt ons geloof te verdiepen. Maar eigen inbreng is altijd mogelijk. We komen eens in de drie weken bij elkaar en de data in dit jaar zijn 6 en 27 oktober, 17 november en 8 december. Volgend jaar starten we ergens in januari na onderling overleg.

Lijkt het je wat om deel te nemen of een avond mee te maken neem dan contact op met Ben Wielstra via 0318483993 of stuur een mail naar s.wielstra1@gmail.com

Huis van ontmoeting en aandacht

Oranjerie, iedere donderdagmorgen van 10:00-11:30 uur in onze kerk. Inmiddels een goed bezochte, gezellige, open ontmoetingsplek voor iedereen. Om even een kopje koffie te drinken, je verhaal wellicht te delen, een luisterend oor, even aanschuiven, anderen ontmoeten…Het kan allemaal.

Iedereen uit het dorp, gemeenteleden, vakantiegangers, wandelaars: wees welkom! Aandacht voor elkaar maakt een huis mooi!