Jeugd

Crêche

Afgelopen periode hebben we vele mooie verhalen gehoord. Verhalen waarin we lezen dat God bij ons is en ons nooit alleen laat. Zoals de uittocht uit Egypte. God hielp zijn volk. Hij had een beter leven voor hen voor ogen. Om daar te komen moest het volk wel een lange tijd door de woestijn reizen. Een zware reis. Maar wie op God vertrouwde wist dat uiteindelijk het goede leven zou komen. 

Hoe verder we lezen in de bijbel, hoe meer we zien dat God ons een goed leven gunt.

Aankomend jaar vertellen we meer van deze mooie verhalen. We lezen dat het soms even moeilijk, onbegrijpelijk of zwaar kan zijn. Maar uiteindelijk zien we ook Gods doel. Gods doel is om ons een goed leven te geven. Daarom vertrouwen wij op Hem. 

Wat er precies gaat gebeuren aankomende tijd, weten we op moment van schrijven nog niet. 

Wat er ook gaat gebeuren. We vertrouwen erop dat God ons de kracht geeft om de weg te vinden en dat deze weg ons uiteindelijk het goede leven geeft.

Coördinatie oppasdienst

Franciska van de Vliert-Hazenberg 

Voor vragen of suggesties kunt u terecht bij de coördinatie van ons oppasteam; Franciska van de Vliert-Hazenberg, mail: klik hier

Kindernevendienst

Elke zondagmorgen is er voor de kinderen een kindernevendienst.  De kinderen van de basisschool gaan, verdeeld in twee groepen, tijdens de preek even uit de kerk en hebben een aangepast stukje kerkdienst. Als leiding proberen we in de kindernevendienst een leuke en aangename 20 minuten met de kinderen te hebben en meestal volgen we daarbij de methode “ Vertel Het Maar”

Deze methode is een mooie leidraad die per groep, per zondag, leuke ideeën aanreikt om een kindernevendienst te geven.

De eerste groep is basisschool groep 1 t/m 4, zij gaan met de kindernevendienst naar de kelder en de tweede groep is basisschool groep 5 t/m 8, deze groep zit in de ruimte waar na de dienst wordt koffie gedronken.
Lijkt het u/jou ook leuk om met ons mee te draaien, aan de hand van een rooster, en kindernevendienst te geven ? Of wil je meer weten hierover? 

Spreek één van de leiding aan, loop een keer mee en/of neem contact op met mij. Er is zeker ruimte voor nieuwe leiding, zo kunnen we de kinderen in onze gemeente elke zondag blijven vertellen over de bijbel. De gesprekken met de kinderen zijn leuk en leerzaam, zowel voor de kinderen als voor de leiding.
Of wil je meer weten hierover? Klik dan hier

Namens de leiding van de kindernevendienst,

Alies Hendriksen (0613833208)

Catechese

Catechisaties 

Nieuwe naam:

The Followers  __                                            

 Voor alle jongeren vanaf 12 jaar starten we na de herfstvakantie met ‘the Followers’.  The Followers is de nieuwe naam voor de catechisatiegroepen. Elke woensdagavond ben je welkom in de kerk. We beginnen dan gezamenlijk met wat drinken en praten gezellig bij. Daarna gaan we in groepjes uiteen die zijn ingedeeld naar leeftijd. De avonden starten om 19.00 uur en we verwachten dat de avond rond 20.15 uur is afgerond.

Er zal dan aandacht zijn voor een onderwerp, een bijbelgedeelte of een actueel thema. Dit kan dan bijvoorbeeld uitgewerkt worden met vragen om samen te kijken wat het betekent of met een filmpje. 

Denk er vast over na wat je graag wil doen tijdens de avonden en welke onderwerpen jij leuk en interessant vindt. Wij horen dit graag!

Namens het nieuwe team van the Followers; 

Sita Abma, Jaco van Riezen, Betty Diender

Aangepaste catechisatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Wordt verzorgd door vrijwilligers van de Gereformeerde Kerk en Maranatha Kerk ( PKN) Alle leeftijden.
Elke donderdagavond van 19.30 -20.30 u, kerk open vanaf 19.00u.
In de zijzaal van de Maranatha Kerk, Hertenlaan 37 6741 BG Lunteren.
Vanaf 28 september start het nieuwe catechisatieseizoen met als thema: Kom maar gewoon!
….zoals je bent : met je talenten, je lijf, je verdriet, je blijdschap, je werk, je vrienden, je boosheid, je vragen, je geloof. Onze avonden staan in het teken van welkom zijn en zich veilig voelen, kenmerkend voor de liefde van God. Wie je ook bent, je hoeft je niet anders voor te doen, iedereen is anders en heeft zijn of haar eigen talenten en zo vullen we elkaar aan, leren we van elkaar en helpen we elkaar.
Wat doen we allemaal? We steken de Paaskaars aan, we bidden en danken, we vertellen een Bijbels verhaal, praten en zingen hierover met elkaar, maken een kleurplaat of knutselwerkje.
Ja, we zingen veel en graag, met begeleiding van gitaar en keyboard maar iedereen kan een instrument pakken en zo muziek maken. Ook collecteren we en elk jaar gaat het geld naar een mooi doel.

Zeker ook mensen die niet gewend zijn om (elke) zondag naar de kerk te gaan, zijn van harte uitgenodigd dit uur van samen zijn met ons mee te vieren.Wij vinden het heel fijn om gasten uit beide gemeentes te ontvangen om zo kennis te maken met dit mooie en dankbare werk.

Namens de leiding, Marieke Buijnink, tel. 0318 – 484882 ( voor info en nieuwe aanmeldingen)

Kinderdiensten

Op woensdag 4 november 2020 is het dankdag en op woensdag 10 maart 2021 is het biddag.

Deze diensten worden door de Maranathakerk en de Gereformeerde kerk samen georganiseerd. De diensten beginnen om 14.30 uur en vinden plaats in de Maranathakerk aan de Hertenlaan te Lunteren.

Kinderkerstfeest

Voor het kinderkerstfeest dit jaar zijn we op zoek naar volwassenen, jongeren en kinderen die mee willen spelen in een kerstmusical. 

Het kinderkerstfeest zal op kerstavond plaats vinden.
In de musical zijn rollen met veel tekst maar ook figuranten nodig.
Ook zijn we opzoek naar mensen die een lied willen zingen.

Opgeven kan bij Alies Hendriksen of mail naar alieshendriksen@hotmail.nl

Jeugddiensten

Komend jaar willen we weer zes jeugddiensten organiseren. Deze diensten zijn gezamenlijk met de Maranathakerk en worden voorbereid door één van beide kerken.

In de dienst staat vaak een thema centraal. De dominee of spreker zal aansluiten bij dit thema. Ook wordt er meestal een band of zanger uitgenodigd.  Zij geven muzikale begeleiding bij het zingen van de liederen en zullen ook zelf muziek laten horen. De liederen zijn vaak lofliederen en kunnen bijvoorbeeld opwekkingsliederen zijn.

De invulling van de dienst, kan elke jeugddienst weer anders zijn.

Wanneer jij een leuk idee hebt, of wanneer je graag een bijdrage wil leveren, dan horen wij het graag!De overige jeugddiensten van komend seizoen zijn op 

22 november
24 januari

28 maart
30 mei

4 juli.

We hopen dat je er de volgende jeugddienst ook weer bent en neem dan gerust je vrienden mee.

Namens de jeugddienstcommissie, 

Joyce van Leeuwen, Ina van der Vendel en Harma Pasterkamp

Jongerenuitwisseling

Uitwisseling 2017.

In 2017 is er door de Roemenië Commissie wederom een uitwisseling georganiseerd. In tegenstelling tot eerdere uitwisselingen waren er nu jongeren uit 3 landen betrokken bij deze uitwisseling en wel jongeren uit Roemenië, Hongarije en Nederland. Het aantal nationaliteiten in deze uitwisseling was echter 5, omdat de Letse vriendin van een van de organisatoren en 2 Iraanse vluchtelingen met een verblijfstatus, aan deze uitwisseling deel namen.

De titel van deze uitwisseling was GET (Growing Europe Together) en het hoofdonderwerp van deze uitwisseling was migratie, wat een van de speerpunten van het Eramus+ programma was. 

Het eerste gedeelte van de uitwisseling vond plaats in het gebouw van de scouting “Het Houten Hes” in Lunteren, waar de jongeren gedurende deze week met elkaar verbleven. In de eerste dagen werden de nodige workshops gegeven, waarbij de jongeren elkaar leerden kennen.

Aan het onderwerp migratie werd onder andere aandacht gegeven door enkele plaatsen in Nederland te bezoeken, waar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar waren. Onder andere aan de Grebbelinie bij Woudenberg en de brandlijn van Rotterdam. In een workshop werden door de deelnemers verschillende schilderijen gemaakt, waarbij aandacht aan migratie werd besteed. Deze schilderwerken werden de dag erop tijdens de ochtenddienst in het kerkgebouw getoond.

In de nacht van dinsdag op woensdag 9 augustus vertrok iedereen met de bus naar Hongarije naar Székesfehérvár, waar ze in Geo Kollégium verbleven. Gedurende de twee dagen daar werd er op donderdag een wandeling door de stad gemaakt, waarna ’s middags een bezoek aan het Ballaton meer op het programma stond. Het warme weer zorgde er voor dat iedereen volop genoot van het aangename water. In de avond nam iedere Hongaarse jongere 1 Nederlandse en Roemeense jongere mee naar huis, waar ze samen het diner genoten. Het is erg interessant om de Hongaarse gezinnen te ontmoeten en te zien hoe de Hongaarse vrienden leven en wonen. We genoten van de gastvrijheid.

Op Vrijdag werd er een bezoek aan Budapest gebracht, waar als eerste een bezoek aan het “House of Terror” werd gebracht. Dit gebouw werd zowel in de Tweede Wereld oorlog door de Duitsers en daarna door de communisten als gevangenis voor tegenstanders werd gebruikt en waar men niet bepaald zachtzinnig met hen omgingen. Na dit bezoek splitste de groep zich in meerdere kleinere groepjes, waarbij ieder vrij was om de  plekken in de stad te bezoeken, waar ze interesse in hadden. 

Zaterdag was weer een reisdag en ditmaal ging de groep naar Gherla in Roemenië, waar we in het TEKA instituut verbleven. Het TEKA-instituut is een internaat waar kinderen, uit afgelegen gebieden, tijdens de schoolperiode door de week verblijven

Op de zondag werd de kerkdienst in SzentMarton bezocht, terwijl in de middag een bezoek aan Noszoly werd gebracht, waar de herstelwerkzaamheden aan de kerk werden bekeken. Het was mooi om te zien hoe de vochtigheidsgraad in deze kerk ontzettend gedaald was. Als diner werden, buiten op een houtvuurtje, de traditionele gerechten Kürtőskalács, Mititei en Maiskolven geroosterd. De ouders van de Roemeense deelnemers en andere oude bekenden kwamen ons gezelschap houden. Als afsluiting van ons bezoek aan de zustergemeenten mochten we van een groot kampvuur genieten.

Op maandag werd in de ochtend de Armeense kerk in Gherla bezocht. In deze kerk hangt een schilderij van de vlaamse schilder Rubens en alleen speciale gasten mogen die bezichtigen. Wij waren de gelukkigen.In de middag werd een zwembad in Dej met een bezoek  vereerd. ’s Avonds verkenden sommigen de stad en anderen vermaakten zich in de muziekkelder van het TEKA instituut.

Dinsdag was alweer de laatste dag van de uitwisseling en op deze dag werd een bezoek aan een zoutmijn, een natuurgebied en het centrum van Cluj. De zoutmijnen hebben in de geschiedenis van Roemenië een grote plaats ingenomen en zijn nu een toeristische trekpleister en een gezondheidscentrum. Een wandeling in de natuur van Roemenië is echt de moeite waard en (bijna)iedereen ging die uitdaging aan. Cluj- Napoca is de Universiteitsstad die het meest in de buurt ligt van onze zustergemeenten en waar een aantal jongeren hun opleiding genieten. De stad heeft heel veel moois te bieden en we sloten de dag af met een heerlijk diner in één van de mooie restaurants van de stad.

Op woensdag 16 augustus was het in alle vroegte tijd voor de jongeren om afscheid van elkaar te nemen, waarbij de jongeren uit Hongarije met een bus naar huis vertrokken en de Nederlandse jongeren met het vliegtuig naar Dortmund.

Na afloop schreef een van de Hongaarse jongeren dat hetgeen hem het meeste had aangesproken dat hij Iraanse mensen had ontmoet en daarmee ontdekt had hoe ze met verschillen in achtergrond en cultuur moesten omgaan.

Op de website https://growingeuropetogether.webnode.nl kunt u onder andere foto’s en een blog van de uitwisseling vinden.

Een filmpje over de uitwisseling kunt u vinden via de url: https://www.youtube.com/watch?v=lEJtsR8S9cw&feature=share 

Voor foto’s en verslagen van vorige uitwisselingen kijk op de pagina van de Roemenië Commissie

Jeugdwerk

Ben u op zoek naar informatie over welke tak van jeugdwerk ook, dan kunt u altijd informatie opnemen. Er wordt dan  zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Jeugd online

Klik hier voor de weblog van de Roemenië uitwisseling

of hier voor facebook

Jeugdclubs

Hallo kinderen.

 Zoals jullie gewend zijn gaan de clubs van de kerk in september weer van start.

Er worden op de clubs allerlei leuke dingen gedaan, knutselen, spelletjes, sport, en nog veel meer. 

We beginnen de club met een stukje uit de bijbel of een gebed.

Op het moment dat we dit stukje maken is er nog veel onduidelijk:

 – kunnen we club gaan geven in de kleder i.v.m. coronamaatregelen?

 – is er genoeg clubleiding?

Maar er wordt hard aan gewerkt, dus dat komt vast goed.

                   – De voorlopige indeling van de clubs dit seizoen: 

Woensdag:         groep 4, 5, 6, 7, 8.     18.30-19.30 uur 

Clubleiding:            Marit Geluk                   Tel. 0318-486134

                              Kees Geluk                      Tel. 06-53523808

We willen op deze avond met alle groepen samen starten en kijken of we later de groepen gaan splitsen in bv. 4,5,6  en 7,8.

Als er meer bekend is, of er veranderen dingen dan houden we jullie op de hoogte, maar voorlopig is dit hoe we het gaan doen. 

De clubs worden vanaf woensdag 23 september 2020 wekelijks verzorgd in de kelder van de Gereformeerde kerk, m.u.v. de schoolvakanties. Het clubseizoen wordt afgesloten met een gezamenlijk kamp. 

Neem ook gerust een vriend of vriendin mee naar club.

Groeten van de clubleiding

Soos

Jongeren zijn de toekomst van de kerk! Daarom nodigen we de jongeren van harte uit om naar de SOOS ORANGE YOUNG te komen. We starten de avond met gebed en/of een Bijbels stukje wat besproken wordt. Daarna gaan we met elkaar iets leuks en gezelligs doen. Dit is o.a. variërend van zwemmen tot lasergamen, tot spelletjes en bijvoorbeeld de jaarlijkse sirkelslag. 

Voor wie: Alle jongeren (+ vrienden & vriendinnen) 

Leeftijd: Van 12 t/m 18 jaar. 

Wanneer: Maandelijks 

Wat: Leuke en afwisselende activiteiten

Waar: Verschillende locaties

Geïnteresseerd: Vraag even of je in de app-groep voor de jongeren kan worden gezet voor de meest up-to- date info. 

Contactpersoon: nog niet bekend

Vacature:

Soosleiding

Voor meer informatie: Harma Pasterkamp 

                          (tel. 06-41417127)