Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

18:45 uur leiding ds. Wim Scheltens

Herdenkingsbijeenkomst op zaterdagavond 4 mei 2024

Sinds het op 24 februari 2022 oorlog is in Oekraïne, door Rusland begonnen, merken we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
En 7 oktober 2023 staat bij velen in het geheugen gegrift. Dat haat en geweld vanuit en in de Gaza zo diep ingrijpend kunnen zijn, vervult velen met afschuw.
De Tweede Wereldoorlog (’40-’45) heeft in het leven van nog heel veel mensen uit nieuwe generaties grote gevolgen. 
De oorlog ’40-’45, toen Nederland op 10 mei 1940 de Duitse inval kreeg, heeft een groot onrecht veroorzaakt. Rechtszekerheid verdween gaandeweg. Joden kregen met onmenselijke regels te maken,
We denken aan razzia’s, waarbij mensen op straat of thuis zomaar opgepakt werden.  We denken aan mensen die de doodstraf kregen door hun verzet. We denken aan Joden die omdat ze Jood waren opgepakt werden, of ze nu baby of bejaard waren. 
Wie dit niet in eigen familie heeft meegemaakt, kan niet goed begrijpen, wat de vernietiging van grote delen van families veroorzaakt. Na de oorlog weet je niet of  weggevoerde familieleden nog leven. Door grote kaalslag in de families is er geen verjaardagbezoek, geen familiegeheugen, geen persoonlijke herinneringen of voorwerpen, er zijn problemen rond het recht van eigendom.
Daarom worden verhalen verteld, zoals Leo Vroman dicht:


Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.

Op 4 mei herinneren wij ons deze dingen. Hoe we de vrijheid kunnen beschermen en beleven – daarover willen we op zaterdagavond 4 mei nadenken in een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk (Hertenlaan) van 18.45 – 19.30 uur. Naast samenzang zal er muziek worden gemaakt onder leiding van Geeske Telgen en Jan-Willem van Ree; er worden gedichten gezegd door Gerry van Renselaar en er wordt een toespraak gehouden, waarbij ds. Scheltens de leiding heeft. U bent allen van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Vandaaruit zullen bloemstukken meegenomen worden naar het monument aan de Kerkhoflaan, waar we om 20 uur twee minuten stil zijn.

Ds. W.J.W. Scheltens, Molenparkweg Oost 6, 6741 ZS Lunteren.

Datum

04 mei 2024
Verlopen!

Tijd

18:45 - 19:30

Labels

Dienst

Locatie

Maranatha Kerk
Maranatha Kerk
Hertenlaan 37, 6741 BG Lunteren
Categorie

Organisator

Organizer Name
QR code