Jongeren uitwisseling

In de zomer van 2011 vond de eerste uitwisseling tussen Nederlandse en Roemeense jongeren plaats.

 

 

Gezamenlijk ondernamen de jongeren allerlei activiteiten gedurende het verblijf van een week in Roemenië en een week in Nederland. Ze kwamen in aanraking met andere culturen en gewoonten. Erasmus plus gaf een aanzienlijke financiële bijdrage aan dit deze uitwisseling. Een verslag van de uitwisseling van 2011 vind u hier.

Ook in 2013 heeft een uitwisseling plaats gevonden en een verslag van deze uitwisseling vind u hier

In 2015 organiseerde Rock Solid International Youthwork samen met de Roemenië Commissie een uitwisseling waaraan naast deelnemers uit Nederland en Roemenië ook jongeren uit Polen deelnamen.

Van 10 juli tot 4 augustus stond deze zomer de Lunteren-Polen-Roemenië uitwisseling op het programma. Uit elk land gingen ongeveer 20 jongeren tussen 14 en 20 jaar de uitdaging aan om elkaar beter te leren kennen, de cultuur te ervaren en te waarderen.
Tijdens de eerste twee weken hadden we ons programma in Bant (NOP), waar we naast veel kennismakingsactiviteiten, teambuilding en “lots of fun”, gospelliederen hebben ingestudeerd. Tijdens de twee erediensten in onze kerk, die we mochten bezoeken, heeft u van onze medewerking kunnen genieten. De reis ging van Lunteren naar Warschau, waar we een kerkdienst mee mochten maken in de Parochie van St. Catherine in Warschau, de oudste Katholieke parochie van Polen. Tijdens zo’n zondag worden veel gesprekken gevoerd over de beleving van het geloof en hoe mensen in de verschillende landen daarmee omgaan. Toen we later in Roemenië het klooster van Nicula hadden bezocht was ons beeld van onze verschillende kerkelijke achtergronden compleet. Geschiedenis is ook een onderdeel van cultuur. Daarom had onze poolse groep een afspraak voor ons gemaakt in het Warschau uprising muzeum. Dit bezoek heeft heel veel indruk op ons gemaakt. Ook alle gesprekken over onze achtergronden die daarop volgden. Ons bezoek aan Auschwitz, tijdens onze reis naar Roemenië, heeft heel wat mensen aan het denken gezet. We zijn blij om in een vrij Europa met elkaar in contact te komen en samen te bouwen aan de toekomst. Het is heel waardevol om dit allemaal mee te mogen maken.

Uitwisseling 2017 een verslag van de uitwisseling vind u hier

 

[thrive_link color=’orange’ link=’roemenie-commissie’ target=’_self’ size=’small’ align=’left’]Ga Terug[/thrive_link]

Vergelijkbare berichten