|

Erasmus jongerenuitwisseling 2023 

Dit jaar konden studenten van de Kodolányi János High School (HU), Asociație Vera Lux (RO) en Roemenië Commissie Geref. Kerk Lunteren (NL) weer deelnemen aan een Erasmusprogramma; een door de Europese Unie gefinancierd internationaal mobiliteitsprogramma. De reis begon in Nederland met een reeks activiteiten die niet alleen de jongeren dichter bij elkaar en bij elkaars cultuur brachten, maar hen ook in staat stelden om hun kennis te verbreden over verschillende onderwerpen.

De workshops waren gericht op duurzaamheid en milieu, waarbij het team de minder bekende details van recycling onderzocht, hoe je een huis milieuvriendelijker kunt maken en hoe je een toeleveringsketen groener te maken.

Een ander belangrijk thema was gezondheid, en binnen dit concept waren er veel actieve programma’s om nieuwe vaardigheden te leren. Dankzij de uitstekende Engelse taalvaardigheden van de groep, was de tijd die samen werd doorgebracht productief.

Er was ook een mogelijkheid om te leren over verschillende religies, wat mogelijk werd gemaakt door het feit dat sommige volgelingen van de islam, hindoeïsme, het christendom en het boeddhisme het kamp bezochten om vragen te beantwoorden over verschillende onderwerpen.


Natuurlijk bestond het kamp niet alleen uit oefeningen, maar ook uit een aantal leuke activiteiten. Zo was er de kans om Walibi, het populaire Nederlandse pretpark en Amsterdam te bezoeken, waar het team ook de tentoonstelling Body Worlds en het Rijksmuseum bezocht.

De reis ging verder naar Brno, waar iedereen een dag doorbracht. De studenten kregen rondleiding door de stad en bezochten de druipsteengrotten in de omgeving. Ze brachten ook wat tijd door in Sukoro en bezochten Boedapest, waar ze een rondleiding door het Parlement en een boottocht op de Donau kregen.


De laatste halte was Roemenië, Torocko, waar iedereen kon beslissen of ze Cluj Napoca wilden bezoeken of deel wilden nemen aan de Székelykő-tour. De laatste dagen in Transsylvanië hebben de samenwerking verder versterkt.
Erasmusprogramma’s bieden studenten een blijvende ervaring. Ze maken niet alleen nieuwe vrienden, maar ze ervaren ook een omgeving waar ze veel kunnen leren en hun taalvaardigheden kunnen oefenen. Het belangrijkste is dat het kamp acceptatie aanmoedigt, openheid en empathie ten opzichte van leeftijdsgenoten. We zijn tenslotte allemaal mensen, en we zijn ook allemaal verschillend.
(Geschreven door: Rebeka Kállai, Dalma László: afgestudeerden van Kodolányi János High School)

We vroegen een aantal studenten om ons te vertellen over het programma, wat je hieronder kunt lezen:
“Ik had een grote angst dat ik niet in staat zou zijn om te ontspannen en uit mijn comfortzone te stappen, maar gelukkig had ik dat probleem niet”, vertelt Laura ons. 
Op de eerste dag werden we in teams verdeeld en streden we tegen elkaar in allerlei spelletjes en opdrachten tijdens het Nederlandse deel van het programma. Het was een perfecte gelegenheid om onze teamgenoten te leren kennen en dichter bij elkaar te komen. Met de andere deelnemers hadden we de mogelijkheid om te praten in de workshops, waar we verschillende problemen samen moesten oplossen of een onderwerp moesten bespreken. Tegen de tweede helft van het programma had iedereen zijn eigen vrienden gevonden, dus de sightseeing, spelletjes en excursies waren erg leuk. 
Het was een van de beste beslissingen van mijn leven om me op te geven voor dit programma, en ik heb herinneringen en vrienden voor het leven gemaakt.
(Laura Gedő, klas 12.A)


“Ik had het geluk om in augustus twee weken in het buitenland door te brengen, na het vorige academisch jaar, als onderdeel van het Erasmusprogramma”, vervolgt Péter.


De accommodatie in Nederland was een typisch padvinderskamp in de bossen vlakbij de stad. Als onderdeel van het programma (als het mooi weer was) brachten we een hele dag door in Amsterdam, bezochten we bezienswaardigheden en twee beroemde musea.
 In Brno hadden we maar één dag. Hier stond sightseeing op het programma, maar dit omvatte een rondleiding door het hele stadscentrum. 
Voordat we in Sukoro aankwamen, gingen we naar Velence en hadden we wat vrije tijd aan het meer. Het diner die avond was, ongewoon genoeg, geen groepsdiner, maar bij de ouders van de Hongaarse kinderen. 
Het laatste deel van het programma was 3 dagen in Torocko, Roemenië, dat tussen een aantal hoge bergen ligt. Het programma bestond uit bergbeklimmen en een bezoek aan een kasteelruïne.
Hier konden we ook een kampvuur bouwen waar we omheen praatten, spelletjes speelden en probeerden te genieten van onze laatste avonden samen. In totaal namen 36 mensen uit 3 landen deel aan het programma. De eerste paar dagen kenden we elkaar niet, maar daarna groeiden we steeds dichter naar elkaar toe dankzij de vele activiteiten en leuke momenten die we samen hadden. Iedereen was erg vriendelijk, aardig en ongelooflijk nieuwsgierig naar andere culturen, wat mensen echt samenbrengt.
Naast excursies en georganiseerde activiteiten brachten we veel tijd samen door in spontane avonden, etentjes en feestjes, wat ons veel onvergetelijke momenten samen heeft gegeven! Ik kan je vertellen dat ik veel goede dingen heb meegemaakt en een gevarieerd en veelbewogen verblijf heb gehad. Mijn taalvaardigheden zijn enorm verbeterd en ik heb levenslange vriendschappen gesloten met studenten uit andere landen. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om me aan te melden voor deze competitie. Ik wil graag iedereen bedanken die me geholpen heeft en ik wil ook de studenten bedanken die ik tijdens het programma heb leren kennen.
(Péter Marcell Varga, klas 12.B)
Kinga zegt: “Erasmus was het beste deel van mijn zomer”. 
Tijdens de tweeënhalve week die het programma duurde, heb ik veel goede ervaringen opgedaan. De eerste week in Nederland leerden we over duurzaamheid, gezondheid, andere culturen en dat allemaal in het Engels. Daarna kwam het reizen naar andere landen en verkenden we ze, maar dat was niet het beste deel van het programma, het was het leren kennen van zoveel geweldige mensen in die tijd. Dankzij hen heb ik veel onvergetelijke herinneringen. Ik heb niets dan goede dingen te zeggen, ik raad het iedereen aan.
(Kinga Virányi-Szabó, Klas van 12. B)
Volg voor meer informatie over het programma de onderstaande link naar de originele Engelse pagina:

https://eyes.eu.wevi-design.nl/


Vergelijkbare berichten