Jongerenuitwisseling 2017

In 2017 is er door de Roemenië Commissie wederom een uitwisseling georganiseerd. In tegenstelling tot eerdere uitwisselingen waren er nu jongeren uit 3 landen betrokken bij deze uitwisseling en wel jongeren uit Roemenië, Hongarije en Nederland. Het aantal nationaliteiten in deze uitwisseling was echter 5, omdat de Letse vriendin van een van de organisatoren en 2 Iraanse vluchtelingen met een verblijfstatus, aan deze uitwisseling deel namen.

De titel van deze uitwisseling was GET (Growing Europe Together) en het hoofdonderwerp van deze uitwisseling was migratie, wat een van de speerpunten van het Eramus+ programma was.

Het eerste gedeelte van de uitwisseling vond plaats in het gebouw van de scouting “Het Houten Hes” in Lunteren, waar de jongeren gedurende deze week met elkaar verbleven. In de eerste dagen werden de nodige workshops gegeven, waarbij de jongeren elkaar leerden kennen.

Aan het onderwerp migratie werd onder andere aandacht gegeven door enkele plaatsen in Nederland te bezoeken, waar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar waren. Onder andere aan de Grebbelinie bij Woudenberg en de brandlijn van Rotterdam. In een workshop werden door de deelnemers verschillende schilderijen gemaakt, waarbij aandacht aan migratie werd besteed. Deze schilderwerken werden de dag erop tijdens de ochtenddienst in het kerkgebouw getoond.

In de nacht van dinsdag op woensdag 9 augustus vertrok iedereen met de bus naar Hongarije naar Székesfehérvár, waar ze in Geo Kollégium verbleven. Gedurende de twee dagen daar werd er op donderdag een wandeling door de stad gemaakt, waarna ’s middags een bezoek aan het Ballaton meer op het programma stond. Het warme weer zorgde er voor dat iedereen volop genoot van het aangename water. In de avond nam iedere Hongaarse jongere 1 Nederlandse en Roemeense jongere mee naar huis, waar ze samen het diner genoten. Het is erg interessant om de Hongaarse gezinnen te ontmoeten en te zien hoe de Hongaarse vrienden leven en wonen. We genoten van de gastvrijheid.

Op Vrijdag werd er een bezoek aan Budapest gebracht, waar als eerste een bezoek aan het “House of Terror” werd gebracht. Dit gebouw werd zowel in de Tweede Wereld oorlog door de Duitsers en daarna door de communisten als gevangenis voor tegenstanders werd gebruikt en waar men niet bepaald zachtzinnig met hen omgingen. Na dit bezoek splitste de groep zich in meerdere kleinere groepjes, waarbij ieder vrij was om de  plekken in de stad te bezoeken, waar ze interesse in hadden.

Zaterdag was weer een reisdag en ditmaal ging de groep naar Gherla in Roemenië, waar we in het TEKA instituut verbleven. Het TEKA-instituut is een internaat waar kinderen, uit afgelegen gebieden, tijdens de schoolperiode door de week verblijven

Op de zondag werd de kerkdienst in SzentMarton bezocht, terwijl in de middag een bezoek aan Noszoly werd gebracht, waar de herstelwerkzaamheden aan de kerk werden bekeken. Het was mooi om te zien hoe de vochtigheidsgraad in deze kerk ontzettend gedaald was. Als diner werden, buiten op een houtvuurtje, de traditionele gerechten Kürtőskalács, Mititei en Maiskolven geroosterd. De ouders van de Roemeense deelnemers en andere oude bekenden kwamen ons gezelschap houden. Als afsluiting van ons bezoek aan de zustergemeenten mochten we van een groot kampvuur genieten.

Op maandag werd in de ochtend de Armeense kerk in Gherla bezocht. In deze kerk hangt een schilderij van de vlaamse schilder Rubens en alleen speciale gasten mogen die bezichtigen. Wij waren de gelukkigen.In de middag werd een zwembad in Dej met een bezoek  vereerd. ’s Avonds verkenden sommigen de stad en anderen vermaakten zich in de muziekkelder van het TEKA instituut.

Dinsdag was alweer de laatste dag van de uitwisseling en op deze dag werd een bezoek aan een zoutmijn, een natuurgebied en het centrum van Cluj. De zoutmijnen hebben in de geschiedenis van Roemenië een grote plaats ingenomen en zijn nu een toeristische trekpleister en een gezondheidscentrum. Een wandeling in de natuur van Roemenië is echt de moeite waard en (bijna)iedereen ging die uitdaging aan. Cluj- Napoca is de Universiteitsstad die het meest in de buurt ligt van onze zustergemeenten en waar een aantal jongeren hun opleiding genieten. De stad heeft heel veel moois te bieden en we sloten de dag af met een heerlijk diner in één van de mooie restaurants van de stad.

Op woensdag 16 augustus was het in alle vroegte tijd voor de jongeren om afscheid van elkaar te nemen, waarbij de jongeren uit Hongarije met een bus naar huis vertrokken en de Nederlandse jongeren met het vliegtuig naar Dortmund.

Na afloop schreef een van de Hongaarse jongeren dat hetgeen hem het meeste had aangesproken dat hij Iraanse mensen had ontmoet en daarmee ontdekt had hoe ze met verschillen in achtergrond en cultuur moesten omgaan.

Op de website https://growingeuropetogether.webnode.nl kunt u onder andere foto’s en een blog van de uitwisseling vinden.

Een filmpje over de uitwisseling kunt u vinden via de url: https://www.youtube.com/watch?v=lEJtsR8S9cw&feature=share

Vergelijkbare berichten