Filmpje van Pieter

Op dinsdag is het de avond van de catechese. Dat is al jaren zo. Hopelijk blijft het ook nog jaren zo. In het boekje Meet & Greet gaat het over Bijbelse personen met een dvd voor en van jongeren. Op dat filmpje van die dvd beleeft Pieter dingen die op de ervaring van Petrus lijken.

Pieter heeft een vriendin, Kirsten. Samen vinden ze dat ze een zuivere verhouding moeten houden. Pieter vindt de kerk wat duf en is gevraagd zijn visie te geven op geloof en christen zijn. Dat doet hij op vrijdagavond met verve. Op zaterdag zal hij gaan stappen met zijn voetbalvrienden. Een weekendje weg met een huisje in een vakantiepark. En opeens wordt duidelijk, dat er ook meiden zijn uitgenodigd. Maar zijn vriendin kan niet mee: jongens onder elkaar.

Dat vindt zijn vriendin vreemd, want er zijn toch ook andere meiden…  Vertrouw je me dan niet, briest hij! Jou wel, antwoordt ze rustig, maar die meiden niet. Zaterdagavond zit hij op de bank bij een dansvloertje. Een meisje spreekt hem aan, haalt hem
aan en op de dansvloer zoenen ze net op het moment dat er een sms komt: Hoi, Pieter, heb je het gezellig? Ik houd van je, Kirsten.

Heftig, zo’n filmpje. Met Pieter die op vrijdagavond zo radicaal christelijk is en het allemaal zo goed weet en een dag later er omheen draait. Wat heeft dit filmpje nu met Petrus uit de Bijbel te maken? O, dat zie je toch zo, zegt een meisje: Pieter verraadt zijn vriendin en Petrus verraadt Jezus. Die sms bepaalt Pieter bij waar hij mee bezig is. En die haan die kraaide bepaalde Petrus waar hij mee bezig was. En toen ging het erom dat we God niet alleen moeten geloven maar ook mogen liefhebben en dat bij die liefde van God ook hoort, dat hij soms bezorgd is, of het wel goed gaat met ons. Zoals die vriendin Kirsten zich zorgen maakte of het goed ging met Pieter. En dat je die zorgen niet inde wind slaat, omdat dat met die liefde te maken heeft.

Dat die kinderen nou toch zo oog hebben voor die zuiverheid in het liefhebben. En dat de oude  Bijbel daarop aansluit: God niet
alleen geloven, maar vooral ook liefhebben…

Ds. Scheltens

P.S. iedere zaterdag hoop ik een column voor de website te schrijven

 

Vergelijkbare berichten