Jezus vertelt van God

 

Jezus en zijn leerlingen lopen door de stad Kafarnaüm. Het is sabbat. Ze zijn onderweg naar de synagoge. Onderweg komen ze allerlei mensen tegen. Die gaan, net als zij, ook naar de synagoge. Vandaag is een bijzondere dag. Jezus zal voor het eerst uitleg geven. Niet iedereen mag uitleg geven. Alleen als je een rabbi, een soort dominee, bent mag je dat doen. Jezus is een rabbi. De mensen hebben al uitleg gehoord van veel verschillende rabbi’s. Ze zijn benieuwd wat Jezus te vertellen heeft. 

De woorden van Jezus maken diepe indruk op de mensen. De mensen luisteren naar Hem en bewonderen Hem. ‘Hij spreek als iemand met macht! Heel anders dan de andere rabbi’s’, fluisteren twee mannen tegen elkaar. De meeste verhalen uit de Schriften hebben de mensen al heel vaak gehoord. Maar de manier waarop Jezus ze uitlegt is nieuw. Niemand kan het zo goed als Hij. Ze luisteren ademloos. Het is muisstil. 

Opeens klinkt er geschreeuw. De stilte is verdwenen. Achter in de hoek staat een man. De man is ziek in zijn hoofd. Hij kan er niks aan doen. Hij schreeuwt boos naar Jezus: ‘Jij daar, Jezus uit Nazaret! Laat me met rust! Je bent zeker gekomen om mij te vernietigen? Ik weet precies wie Je bent. Jij bent gestuurd door God.’ De mensen in de synagoge schrikken ervan. Zo schreeuwen naar een rabbi? Dat hebben ze nog nooit meegemaakt. Ze zijn benieuwd wat er gaat gebeuren. Jezus zal vast boos worden op de man. ‘De schreeuwerd wordt vast uit de synagoge gezet’, zeggen de mensen tegen elkaar. Jezus is niet boos op de man. Nee, Hij heeft medelijden met hem. Hij laat zien dat God van mensen houdt. God wil dat ze gelukkig zijn. Jezus geneest de zieke man. De man wordt weer rustig. Hij stopt met schreeuwen. Het is weer gezond in zijn hoofd. 

De andere mensen zijn stomverbaasd. ‘Wat is hier aan de hand? Jezus vertelt ons nieuwe dingen over God. Hij spreekt met macht. Hij kan zelfs zieke mensen beter maken. Jezus krijgt zijn kracht van God zelf. Dat kan niet anders.’ 

Wanneer de mensen naar huis gaan, praten ze nog steeds over Jezus en over wat Hij deed en vertelde. De mensen raken niet uitgepraat over Jezus. Het nieuws over Jezus verspreidt zich als een lopend vuurtje en wordt al snel bekend in heel Galilea.

Want wie is Jezus? 

De mensen weten nog niet goed met wie ze te maken hebben, maar dat Hij belangrijke dingen zegt en doet is wel duidelijk. Jezus vertelt iets nieuws en iets goeds voor de mensen en de wereld en Hij is sterker dan het kwaad. Dat heeft Hij bewezen door die boze geest weg te sturen. Wij kunnen in de Bijbel lezen over Jezus. Wij mogen Hem kennen en we worden opgeroepen in Hem te geloven. 

En wie ben jij?

Ben jij slim of sterk, sportief of creatief? Ben je een vrolijke jongen of een supergezellige meid? Iedereen is anders en heel speciaal door God gemaakt. En wie je ook bent en wat je ook doet, je mag nooit vergeten dat je een kind van God bent. Ook als het wel eens mis gaat en je misschien wel domme dingen doet. Of als je je niet zo sterk voelt en er nare dingen gebeuren, je blijft een kind van Hem. Ook als je verdrietig bent blijft dat zo. Je kunt altijd bij God de Vader komen. Hij houdt zo veel van jou en van ons allemaal, dat hij iedereen die in Hem gelooft in zijn Koninkrijk wil laten wonen.

Vergelijkbare berichten