Bethlehem is de stede, daar is ’t geschied voorwaar

Op de zaterdag dat u dit mogelijk leest, hopen wij te gast te zijn in het Bethlehem Bible College. Ik zeg: hoop, want we reizen volgens plan eerst naar Caïro, rijden dan met de bus door de Sinaï, langs de Golf van Suez, om zo’n beetje aan de voet van de Horeb te overnachten. Dan voor dag en dauw de veren uit om de Horeb te beklimmen – in de duisternis van de nacht. Omdat we de zonsopgang willen meemaken.

En nu maar hopen – niet lachen – dat het niet mistig is – dat heb ik een keer beleefd en dan zie je niks van dat gloeiende potloodpuntje van de zonsopgang! U weet, Egypte is nogal veranderd, roeriger geworden ook. En dan is het de bedoeling, dat we bij Taba (Golf van Akaba) de grens met Israël over gaan naar Eilat.

Dat doen we donderdagavond en we zijn benieuwd of dat een beetje vlotjes gaat. Kan een kwartier of zelfs uren duren…

 

Vrijdag zijn we bij de Dode Zee en Qumran – dat is het plan. En zaterdag gaan we naar de Geboortekerk in Bethlehem. In
het Bethlehem Bible College worden we ingeleid in het christelijk leven in Palestina en we gebruiken de lunch. Ik herinner me van een conferentie daar, dat een vriendelijke Palestijnse dominee uitriep, dat het toch heel erg is, dat Jezus die hier geboren is door zo weinig mensen hier gekend wordt. En dat de nacht van het ‘Ere zijn God’ en ‘vrede op aarde’ zich hier afspeelde en dat vrede hier ver te zoeken is.

Een bekend kerstlied zingt: “Bethlehem is de stede  – daar is het geschied voorwaar”. Dan klinkt als refrein: Kyriëleis – Heer, ontferm U. Dat is wel toepasselijk. Kijk dat zijn dingen die door het hoofd gaan, als je op die oude grond van de Davidstad Bethlehem komt. Hoe Samuël bij vader Isaï aanklopte of hij een zoon had die koning kon worden en hoe de jongste van het veld geplukt werd en de olie uit de hoorn van de profeet kreeg. Dat is gebeurd in Bethlehem.

Ruth heeft hier Boaz ontmoet en Davids vader Isaï is de kleinzoon van Ruth. Je komt op oude grond en oude verhalen gaan leven – soms moet je die verhalen van verre halen.

Ds. Scheltens

 

Vergelijkbare berichten