Na de zomer: op weg naar 150 jaar kerk (6)

Zaterdag 25 augustus – eigenlijk dit hele weekend – staat Lunteren in het teken van de Oud Lunterse Dag. Thema van dit jaar is: “Het Lunterse Buurbosch: Veul plezier veur mins en dier”. Daarom is zondagavond na de Oud Lunterse Dag het thema van de welkomdienst in onze kerk: ‘Gods plezier in mens en dier’.

Ondertussen wordt achter de schermen hard gewerkt aan het feest van 150 jaar kerk. Want de Gereformeerde Kerk te Lunteren bestaat op 5 augustus 2012 150 jaar. Dat gaan we uitgebreid vieren op vrijdagavond 21 september, zaterdagmiddag en -avond 22 september en zondagmorgen 23 september.

We vieren, dat we bij de kerk van Christus mogen behoren! En dat we in het geheel van de apostolische traditie mogen staan. Daarom is het goed om ook op Paulus te letten. Op vrijdagavond komt prof. Kennedy (Universiteit van Amsterdam) spreken over ‘De volgende 150 jaar: kerk in een veranderende samenleving’. In de voorzomer hebben we in kleine kring met prof. Kennedy in onze zonnige achtertuin een boeiend gesprek gevoerd. Het ging over: hoe we kerk zijn. Dat een actuele benadering van de Bijbelse boodschap op prijs wordt gesteld en ook de voorbede voor gemeenteleden met moeilijke of mooie belevenissen.

We kregen het ook over Abraham Kuyper, die de kerk zag als instituut, maar vooral als de gemeenschap van leden die in de samenleving actief zijn, mogelijk als zoutend zout en het licht niet verstoppend onder korenmaat. En nu gaat de professor ervan uit, dat we na 150 jaar geen punt zetten, maar met volle kracht aan de volgende periode beginnen. En dat op een manier, dat ook als we het niet alles eens kunnen zijn, we toch weten, dat God ons samenbrengt.

Hoe hoorde ik dat laatst? “God geeft ons gereedschap om elkaar ondanks verschillen lief te hebben.” En dat geluid kwam van
jonge christenen uit Israël en Palestina die in Nederland een weekje kwamen leren wat ontmoeting en verzoening kunnen betekenen.

Zo mogen ook wij met elkaar kerk zijn, de lofzang gaande houden, de wedloop van het leven lopen en ons oog gericht houden op Jezus, de Goede Herder en opgestane Heer.

Ds. Scheltens

P.S.: iedere zaterdag hoop ik voor onze website een column te schrijven.

Vergelijkbare berichten