“Gewoonte maken weer naar de kerk te gaan”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een opmerkelijk gesprek gevoerd, waar de media bij waren. Ze zegt: “Wij hebben de moed om te zeggen dat we christenen zijn. Laten we de dialoog aangaan met andere geloofsovertuigingen.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak woensdag 9 september jl. over de angst voor islamisering. Wie bezorgd is over de komst van islamitische vluchtelingen naar Europa, moet bij zichzelf te rade gaan, luidde haar boodschap.

Ik herinner me in de jaren ’70 de bewogen oproep van de zendingshoogleraar prof. Jo Verkuyl (Vrije universiteit, Amsterdam):

column 20150912.1

 

om te laten zien aan mensen die hier vreemd zijn, wat christelijke gastvrijheid inhoudt en hoe wij mogen omgaan met God op een onbevreesde, vertrouwelijke manier.

Hoe christelijke scholen en kerken behulpzaam kunnen zijn.

Dat de kennismaking met christelijk leven op een goede manier verloopt.

Dat was Verkuyl…

pastedGraphic_1.png

 

 

 

column 20150912.2Angela Merkel maakt duidelijk, dat angst een slechte raadgever is. Ze laat zich wat beter kennen, als ze zegt: “Laten we er alsjeblieft een gewoonte van maken weer eens naar de kerk te gaan, of een beetje Bijbelvaster zijn. En laten we ervoor zorgen dat we nog kunnen uitleggen wat een beeld in een kerk betekent. Als we dan ook nog essays laten schrijven over de betekenis van Pinksteren, dan is de kennis van het christelijke avondland niet ver weg.”

Opvallend, dat de bondskanselier het meest onbekende feest van drie grote feesten van het christelijk geloof noemt: Pinksteren, het feest van de Geest, die verbindt. En ook: de gaven van de Geest en de vrucht van de Geest scheppen een band tussen mensen in saamhorigheid, hartelijkheid en behulpzaamheid.

Eerlijk gezegd mag ik die Angela Merkel wel…

Ds. Wim Scheltens

Vergelijkbare berichten