Gods engel belooft Zacharias een zoon

Margriet mag voor het eerst op de fiets naar school. Het is een oude fiets. Hij ziet er lelijk uit en hij rammelt. Ze wil heel graag een nieuwe fiets. ‘Mam’, zegt ze,’ ik wil zo graag een nieuwe fiets. Ik vind het helemaal niet leuk als iemand mij op deze fiets ziet.’ Mama lacht, ‘volgende week gaan we naar de fietsenwinkel’. ‘Echt waar?’, vraagt Margriet. ´Beloofd’, antwoordt mama. Dan weet Margriet het zeker. Als mama het belóóft, gaat het ook echt gebeuren. 

Gods belofte aan Zacharias 

Het is een bijzondere dag voor de oude priester Zacharias. Hij is uitgekozen om het reukoffer voor God in de tempel aan te steken. Er liggen lekker ruikende kruiden op het altaar. Als die straks verbranden ruikt het heel lekker in het huis van God.

Zacharias gaat de tempel binnen. Alle andere mensen moet buiten op het tempelplein blijven staan. Ze wachten tot Zacharias weer naar buiten komt. Tot die tijd zijn ze aan het bidden. 

Als Zacharias bezig is om alles klaar te zetten schrikt hij. Er staat een engel bij het altaar. ‘Wees maar niet bang, Zacharias’ zegt de engel, ‘ik ben Gabriël en ik mag je iets moois vertellen van God. Elisabet en jij zullen een kindje krijgen. Daar hebben jullie vaak om gebeden. God zegt dat jullie de baby Johannes moeten noemen. Johannes zal, als hij groot is, vertellen dat de mensen geen ruzie moet maken. Ze moeten lief voor elkaar moeten zijn. Hij zal tegen ze zeggen dat ze geen verkeerde dingen moeten doen. Ze moeten leven zoals God dat graag wil. En het allerbelangrijkste, hij mag vertellen dat Jezus komt en wat Hij allemaal gaat doen voor de mensen. Zo zal Johannes er voor zorgen dat de mensen veel van Jezus weten. Al voordat ze Jezus echt zullen zien. 

Zacharias is helemaal verbaasd. Krijgen Elisabet en hij echt nog een kind? Kan dat wel, ze zijn toch al veel te oud? Zacharias kan het bijna niet geloven. Kan de engel Gabriël niet een beetje laten zien dat dit echt gaat gebeuren? Dan zegt de engel: ‘Zacharias, omdat je niet gelooft wat ik je moet vertellen van God, zul je niet meer kunnen praten . Pas als Johannes geboren is zul je weer kunnen spreken. Hierdoor weet Zacharias dat God echt gaat doen wat Hij beloofd heeft. 

Als Zacharias de tempel uit gaat ziet hij al die mensen op het plein. De mensen zien hem ook. Waarom zegt Zacharias niks? Hij probeert iets te vertellen met zijn handen. De mensen begrijpen dat hij iets gezien heeft daarbinnen. Niemand begrijpt wat dat is geweest. Als Zacharias klaar is in de tempel, gaat hij naar huis. Thuis kan hij niks vertellen. Een poosje later is Elisabet heel blij. 

Ze ontdekt dat er een baby in haar buik groeit. 

Vergelijkbare berichten