Wat is recht?

De Libische oud-dictator Kaddafi is donderdag 20 oktober gevangen genomen en vervolgens overleden aan zijn verwondingen. Het schijnt dat de Navo een konvooi met Kaddafi onderweg heeft beschoten. Toen is hij uit de auto gesprongen en in  een
rioolpijp ingedoken, waaruit  hij is weggehaald. Hij scheen geroepen te hebben: niet schieten! Hij bood geen enkele weerstand.
Hij was geraakt door een kogel in zijn rechterarm, toen hij werd verplaatst. Toen hij in een wagen was gezet, had hij geen andere verwondingen, aldus Jibril van de Nationale Overgangsraad. Eerder leek dat zijn beide benen beschoten waren. Toen het voertuig reed, raakte het verzeild in een kruisvuur tussen de revolutionairen en troepen van Kaddafi en werd hij in zijn hoofd getroffen.

Dat werd hem fataal.

Juichende stemmen over zijn dood. Daar ben ik wat verlegen mee. Wie juicht er nu om iemands dood? Beter
zou het zijn, dat er een eerlijke rechtsgang zou komen, waarin getuigen konden vertellen wat er allemaal gebeurd was en dat de hoofdverdachte daarop kon reageren.

Je vraagt je af: wat is recht. Als ik in de Bijbel kijk, kom ik een stap verder. Mooie broodjes worden daar niet gebakken, maar er wordt gewerkt met hoor en wederhoor. En God spreekt recht door niet alleen daden te zien, maar ook door het hart van mensen te kennen. Bovendien heeft het Bijbelse getuigenis ook nog een wonderlijke middel: de vergeving.

Dat kan niet altijd in het wereldse recht. Maar juist daarom ben ik een fan van Koninkrijk van God.

Ds. Scheltens

P.S.:  iedere zaterdag hoop ik voor onze nieuwe website een column te schrijven.

Vergelijkbare berichten