Rijke jongeling en een nieuwe christelijke dogmatiek
Donderdagmiddag 18oktober heeft oud-minister Piet Hein Donner het nieuwe boek, Christelijke dogmatiek, van Gijsbert van den Brink en Cees van der Kooi (VU, Amsterdam) in ontvangst genomen.
Het Nederlands Dagblad van vrijdag 19 oktober 2012 besteedt er ruim aandacht aan.
Mr. Donner merkte daarbij op, dat de kerk door de eeuwen heen zeer rijk is geworden aan inzicht en kennis, door het beoefenen van theologie en het schrijven van dogmatieken. Maar het is een rijkdom die volgens hem associaties oproept met de rijke jongeling. Die vroeg aan Jezus wat hij moest doen. Toen bleek dat hij van jongs af zich aan alle geboden had gehouden, gaf Jezus hem een simpele opdracht: verkoop al wat u hebt en geef het aan de armen, en volg Mij. Maar dat simpele antwoord was te veel gevraagd.
De oud-minister legde een parallel met de situatie nu. De rijkdom van de kerk lijkt haar in de weg te zitten om uit te zoeken – een simpele maar niet eenvoudige opdracht – met welke vragen postmoderne mensen zitten. Die mensen verlangen volgens Donner een simpele boodschap die beantwoordt aan hun diepste behoeften. Maar ze weten niet eens dat het christelijk geloof antwoorden heeft, en zien de overheid als hun nieuwe Voorzienigheid. Aldus mr. Donner.
Het is wel een opmerkelijke gedachte om de rijke boodschap van Christus te vergelijken met de rijke jongeling.
Die moest verkopen al wat hij had en het geven aan de armen en Jezus volgen.
Goede dogmatiek doet dat precies; verkopen al wat je hebt, niet alleen wat makkelijk in de markt ligt of in de uitverkoop gezet zou kunnen worden.
Nee, alles telt. Omdat iedereen telt.
Koopt zonder geld, zou Jesaja zeggen. Want het is uit genade, zou Calvijn zeggen.
Maar Jezus volgen is voor de kerk en haar boodschap de blijvende uitdaging.
Als je Jezus volgt, kom je de mensen tegen, die zoeken naar zin en betekenis van hun leven.
De vraag is wel: hoe leef je praktisch een leven met Jezus als je in de rijkdom leeft van het westen.
En: hoe kan het dat er miljoenen christenen in Nederland zijn, maar dat de armoede steeds verder toeneemt en er zoveel mensen vereenzamen? Veel christenen vinden dat de problemen in de samenleving maar door de overheid opgelost moeten worden. Ondertussen doen we te weinig met de gaven en mogelijkheden die we hebben gekregen.
Weet u waar dogmatiek en diaconie elkaar vinden?
Bij de avondmaalstafel!
Ds. Scheltens
P.S.: iedere zaterdag hoop ik voor onze website een column te schrijven.