Van het oude jaar naar Nieuwjaarsdag

Het is een leuke gewoonte (in Drenthe en Groningen) om voor de oudejaarsdag ‘kniepertjes’ te bakken.

Platte wafelkoeken die aangeven: het hele jaar is open gerold en te overzien. U merkt aan de jaaroverzichten. Alles komt weer even in beeld.

column 2

In de kerk weten we ervan mee te praten. Vooral als we nagaan hoe onze gebeden zijn geweest: voor zieken en mensen in verdriet en rouw. Voor slachtoffers van geweld van IS en Boko Haram (verbonden met de Al Qaida). Het is onbegrijpelijk hoe jongens en meisjes en vrouwen misbruikt worden door deze groeperingen, die zich aan de Sharia willen onderwerpen.

We hebben ook gedankt met mensen die gingen trouwen en met mensen die vader en moeder werden. Misschien vormen onze gebeden wel de een voluit gelovig jaaroverzicht.

Het is een leuke gewoonte (in Drenthe en Groningen) om voor de Nieuwjaarsdag ‘rolletjes’ te bakken. Net als de kniepertjes, maar dan ieder wafeltje meteen vanuit het hete wafelijzer (speciaal in Noordoost-Nederland in de handel!) rondom de pollepel tot een rolletje wikkelen.

 

column 1

 

De rolletjes laten zien, dat het jaar nog opgerold is en dat je niet kunt weten wat er komen gaat. ‘n Mooie gewoonte is om er slagroom aan weerkanten in te spuiten: dat je elkaar een zoet en goed jaar wilt wensen. Dat is de betekenis. En in de kerk weten we: ‘Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand’.

 

 

 

 

Gezegend 2015 gewenst, ds. Wim Scheltens

Vergelijkbare berichten