Sinterklaas

Sinterklaas  en
advent…

Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard.

Met het Sinterklaasfeest is de verwachting van wat in de schoen, in de zak vol pakjes of de pakjesmand komt, een werkelijk gegeven. En in de begindagen van Advent komt de verwachting ook aan bod. Vol verwachting zijn wij gekomen…   Ja, wij wachten op de koning, die ons de vrede brengt. Advent is dromen dat Jezus zal komen, zingt Hanna Lam.

En weer in geuren en kleuren herhalen

wij wat wij al weten uit oude verhalen:

herders en sterren, een stal en een kind,

omdat het Kerstfeest weer begint.

Het is voor de kerk een mooie tijd. Want de oude verhalen, die we herhalen, bepalen ons bij het geschenk wat God ons toevertrouwt: Zijn Zoon, onze Heiland. Met Sinterklaas  oefenen we onze verwachting. We zijn benieuwd wat voor cadeautjes en gedichten of surprises ons ten deel zullen vallen.

Je kunt het ook afdoen als materialisme. Maar het verrassende en speelse ervan gaat de commercie te boven. Je bent er zelf bij om het binnen de perken te houden. Om het gezellig te maken met sfeervolle gedichten, die smakelijke humor vertolken.

Een goed Sinterklaasgedicht heeft iets van een schouderklopje en een lichte vermaning. En als je zo de advent doorgaat, houd je de stemming vast. In het Oude Testament wellen de messiaanse beloften op in een sfeer van vermaning, dat de mens zichzelf niet redden kan.

Dat laatste is vervelend. Maar God past er een mouw aan: Hij stuurt een Redder, want God is en blijft een reddende God. Daarom kan de lofzang aanzwellen: God is goed in alles wat Hij doet. Zo raak je in een goede stemming om het Kerstfeest in te gaan. Hoe zal ik U ontvangen, hoe wilt Gij zijn ontmoet? In een hart vol ootmoed voelt Jezus (= Redder) Zich het beste thuis.

Ds. Scheltens

P.S.: iedere zaterdag hoop ik voor onze website een column te schrijven.

Vergelijkbare berichten